İstanbul Hazır giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, sektör olarak bu yıl cari açığın kapatılmasına 21 milyar dolar katkı vereceklerini belirtti.
İHKİB'den yapılan açıklamada geçen yıl 20,3 milyar dolarlık rekor ihracata imza atan firmalara ödüllerinin verildiği törende yaptığı konuşmaya yer verilen Gültepe, hazır giyim ve konfeksiyonun katma değerli üretimi, istihdama katkısı ve ihracatı ile Türkiye ekonomisi için stratejik öneme sahip olduğunun altını çizdi.
Gültepe, sektör olarak bu yıl cari açığın kapatılmasına 21 milyar dolar katkı vereceklerini belirtti. Sektör olarak 2021’de başarılı bir performans sergilediklerini ifade eden Gültepe, "Ham madde tedarikindeki sıkıntılara, yüksek maliyet artışlarına rağmen 2021’de yatırıma, üretmeye ve insanımıza iş imkânı yaratmaya devam ettik. Sektör olarak geçen yıl 7 milyar TL’lik yatırım yaptık. 70 bin insanımız için ilave istihdam yarattık. 2022’de de aynı hızla yolumuza devam ediyoruz. Şubat ayı itibarı ile toplam istihdamımızı 691 bine çıkardık. Sadece şubat ayında 11 bin insanımıza iş sağladık. SGK verilerine göre şubattaki 47 bin kişilik istihdam artışının neredeyse yüzde 25’ine sektör olarak biz imza attık. Pandemi ile geçirdiğimiz iki yılda ülkemize kazandırdığımız ilave istihdam 100 bine ulaştı." değerlendirmelerinde bulundu.
- "Dört aylık ihracatta 2021’e göre yüzde 18,5 artıdayız"
Mustafa Gültepe, kapasite kullanımında yüzde 84,1’e ulaştığı sektörün üretim ve ihracatta da yoluna hız kesmeden devam ettiğini belirtti.
Aylık ihracatta 2 milyar dolar çıtasını ilk kez mart ayında geçtiklerini hatırlatan Gültepe, nisanda 2 milyar 42 milyon dolarla rekor yenilediklerini ve böylece tüm zamanların en yüksek aylık ihracatını gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Gültepe, şöyle devam etti:
"Aylık verilere baktığımızda nisan 2021’e göre yüzde 26 artıdayız. Ocak-Nisan dönemini ise geçen yıla göre yüzde 18,5 artıda kapattık. Dört aylık ihracatta ilk kez 7,5 milyar dolar sınırına yaklaştık. Ağustos ayında İstanbul’da IFCO Fuarımızın ikincisini düzenleyeceğiz. Eğer bir aksilik olmazsa fuarımızın da yaratacağı sinerji ile 2022’yi 23 milyar dolar bir ihracat ile tamamlayacağız. Geçen yıl ülkemize net 18,5 milyar net döviz kazandırmıştık. Bu yıl 21 milyar dolarlık net ihracat öngörüyoruz. Bir başka ifade ile hazır giyim sektörü olarak ülkemizin cari açığının kapatılmasına 21 milyar dolarlık katkı yapmış olacağız."
İHKİB olarak orta vadede kilogram ihracat birim fiyatını 40 dolara, ihracatı da 40 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini hatırlatan Gültepe, rüzgara karşı da olsa hedefe ulaşacaklarına inandığını sözlerine ekledi.
- "83,5 milyar dolar ihracat ile hedefi yakaladık"
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle da zorlu geçen salgın döneminde Türkiye’nin güvenli liman olarak öne çıktığını vurguladı.
Nisanda tarihin en yüksek aylık ihracat rakamına ulaşmanın gururunu yaşadıklarını belirten Gülle, şunları kaydetti:
"Geçen ay ihracatımız, 2021’e göre yüzde 25 artarak 23,4 milyar dolara ulaştı. Böylece yılın ilk dört ayında, 83,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirmiş olduk. 250 milyar dolarlık ihracat hedefi için, yılın üçte birlik dönemini hedefimize tam ulaşarak kapattık. Bu dönemde hazır giyim ve konfeksiyon ihracatımız da son derece başarılı işlere imza attı. Pandemi sonrası dönemde küresel tedarik zincirlerinde önemli bir dönüşüm sürecine girdik. Bu dönüşüm sürecinden Türkiye, hesaplamalarımıza göre, ihracatına 23 milyar dolar artı değer kattı. Hazır giyim sektörümüzün bu küresel tedarik zincirlerindeki değişimden elde ettiği ekstra değerin ise 2,5 milyar dolar olduğunu hesapladık."
Açıklamaya göre, gecede firmalara toplam 63 platin, 138 altın, 181 gümüş, 738 bronz ve bin 328 de başarı ödülü verildi.
-AA-