Hiçbir blockchain projesi, 2022'de Cardano'dan daha yüksek geliştirici etkinliğine sahip olmadı. Polkadot ve Cosmos da geçen yıl titizlik puanları topladı.
Fiyatlar kripto pazarını yavaşlattığı için araştırma ve geliştirme geçen yıl boyunca durmaksızın devam etti. Önemli güncellemeler yapıldı, iyileştirmeler yapıldı, yeni yıl için gelişim hedefleri belirlendi. Analiz platformu Santiment, geliştirici portalı Github'da 2022 yılı için en çok katkı sağlayan blockchain projelerini değerlendirdi. Öne çıkanlar arasında olağan şüpheliler de var.
Cardano, yaklaşık 2.500 puanla Santiment'e göre en yüksek geliştirici etkinliğine sahip. Proje böylece akademik bir amiral gemisi blok zinciri olarak itibarını koruyor. 2021 gibi erken bir tarihte, Github girişlerinin çoğu akıllı sözleşme platformunun hesabına gitti.
Yüksek geliştirici katılımı, iddialı yol haritasındaki birçok şantiyeye yansımıştır. 2022'de Cardano için en önemli ağ geliştirme olaylarından biri, blok zincirine bir ölçeklendirme desteği sağlayan Vasil hard fork'uydu. 2023 için ayrı bir stablecoin veya gizlilik çözümü "Midnight" gibi başka büyük yenilikler de var.
İkinci sırada, geliştirici topluluğu tipik olarak en canlı topluluklardan biri olan Polkadot yer alıyor. Web3 projesinin durduğu bilinmiyor, 2023'te çeşitli güncellemeler, gelişmiş birlikte çalışabilirlik ve ölçeklenebilirlik sağlamalıdır.
Blok zincirinin verimini saniyede bir milyon işleme çıkarmayı amaçlayan "Asenkron Destek" yükseltmesine odaklanılıyor. Parachain'lere ek olarak, 2023'ün ilk yarısında kiralanabilir parathread'ler de kullanıma sunulacak.
Atom coin her zaman ön planda... birlikte çalışabilirlik konusunda uzmanlaşmış blockchain ağı Cosmos (Atom). Kendi adını taşıyan “Blockchainlerin İnterneti”nin Ocak ayı için planlanan zincirler arası güvenlik yükseltmesi, yılın ikinci yarısından itibaren geliştirici faaliyetlerinde ani artışa neden olmuş olabilir.
Zincirler Arası Güvenlik Yükseltmesi ile Cosmos ekosistemindeki diğer blok zinciri projeleri, kendi blok zincirlerini koruma maliyetlerinden kurtulur. Özelleştirilmiş güvenlik modeli, uygulamaya özel blok zincirlerinin çalışmasını basitleştirmeyi amaçlar. Cosmos'un 2023 için içeriden alınan ipuçlarından biri olmasının tek nedeni bu değil.
Bir geliştirici topluluğunun ne kadar aktif olduğu, bir projenin başarısı hakkında ancak sınırlı ölçüde bir şeyler söyler. Piyasa değeri açısından Cosmos, 24. en büyük kripto projesidir. Birleşmeyle birlikte geçen yıl muhtemelen en önemli güncellemesini tamamlayan Ethereum, Santiment sıralamasında dördüncü sırada yer alıyor. Bitcoin ilk on içinde bile yer almıyor.
Bununla birlikte, canlılık, yani projelerin daha da geliştirilmesi için bir ölçüt olarak, değerlendirme kabaca bir yönlendirme işlevi görebilir. Projeler ne kadar yenilikçi olursa, uzun vadede kendilerini kanıtlama şansları da o kadar yüksek olur. Öte yandan, düşük geliştirici katılımına sahip projeler, başlangıçsız olarak ortaya çıkarılabilir.