Üst üste gelen zamlar, yüksek asgari ücret artışı ve sene sonu enflasyon rakamlarının belli olmasının ardından çalışanların ücret beklentileri de netleşmeye başladı.
Küresel insan kaynakları ve yönetim danışmanlığı şirketi olan Mercer Türkiye’nin yapmış olduğu ‘Ücret Artış Trendleri Ara Anketi’nin Ocak sonuçları duyuruldu. Araştırma sonuçlarına göre, 2022 senesi için ortalama ücret artış oranı %41,2’e çıktı. En yüksek ücret zammının gerçekleşeceği sektör otomotiv olarak dikkat çekti.
399’u yabancı, 200’ü yerli olmak üzere toplamda 599 firmanın katılmış olduğu araştırmanın sonuçlarına göre; 2021 senesi resmi yıllık enflasyon rakamlarının ardından şirketlerin 2022 senesi için ücret artış beklentisi ortalama %41,2’lere çıktı. Yabancı sermayeli firmalarda bu oran %42,1 iken, yerli firmalardaysa %39,9 oldu.
Yılda 2 zam yapma eğilimi arttı
En yüksek ücret artışına sahip sektörler otomotiv, maden ve metal, kimya, lojistik, teknoloji, perakende ve üretim sektörleri ortalamanın üzerinde ücret artışları ile dikkat çeker iken, en yüksek ücret zammı otomotiv ana sanayi ve yan sanayi sektörlerinde gerçekleşecek.
Ankete katılmış olan firmaların %73,3 ile senede 1 defa ücret artışı gerçekleştireceğini belirtti. Senede 1 defa ücret artışı yapmış olan şirketlerin %66’sıysa bu artışı Ocak'ta yapacağını duyurdu. Firmaların %15’i Nisan, %9’uysa Martta ücret artışını gerçekleştireceğini ifade etti. Anketin sonuçlarına göre; geçtiğimiz senelere oranla senede 2 defa ücret artışı yapma eğilimi olan şirketlerin sayısının arttığı görüldü. Ücretleri senede 2 kezdefa artıracağını belirten şirketlerin oranı %20,4’a çıktı. Bu firmaların %37’si Ocak ve Nisan'da, %27’siyse Ocak ve Temmuz'da, %10’uysa Ocak ve Mart'ta ücret artışına gitmesi tahmin ediliyor.
Bunlara ek olarak, sektörlerden bağımsız olarak, şirketler teknoloji departmanlarında yer alan çalışanların ücret artış oranı şirket genelinin 20-25 puan üzerinde konumlandırarak dijital rollerde gerçekleşen yetenek kaybını olabildiğince önlemeye çalışıyor.
Geçtiğimiz sene %21,7 olmuştu
2021 senesinde yabancı sermayeli firmalar %19,9 oranında, yerli sermayeli firmalarsa %25,3 oranında ücret artışı yapmış idi. Toplam ücret artışı oranıysa %21,7 olarak gerçekleşmiş idi. Mavi yaka çalışanlar %22,8 ücret artışı alırken, uzman pozisyonlarında %20,9 oranında ücret artışı oldu. Ücret artışları, yönetim pozisyonlarında ise %20,3 olarak gerçekleşti.
Maden-metal, otomotiv, enerji, teknoloji, üretim ve hizmet sektörleri en yüksek oranlara ulaşan sektörler oldu. Firmaların %33,2’si 2021 senesi için ek ücret artışına gitti.