Kışın kamp yapmak zorlu bir maceraya atılmak gibi dursa da doğru yer ve ekipman seçildiğinde ve gerekli tedbirler alındığında çok keyifli bir hale gelebiliyor. Sizler için listeledik.
Korunmanızı sağlayacak en önemli malzeme çadırınız olacaktır. Soğuğu geçirmeyecek malzemelerden üretimi yapılan 4 mevsimlik çadırları seçmelisiniz. Taşıyacağınız eşyalar bahar ve yaz aylarına kıyasla daha çok olacağından çadırın yeterli büyüklüğe sahip olmasına dikkat edin. Bagaj bölümü olan çadırları da tercih edebilirsiniz. Karın ağırlığını taşıyabilmesi ve yağmur suyunu biriktirmemesi için ise kubbe çatılı çadırları tercih etmelisiniz.
Mevsime ve kamp yapılacak yere uygun tulumu kullanmak çok önemlidir. Bu sebeple kışın kamp yapmak için seçeceğiniz uyku tulumunun düşük dereceli olmasına dikkat etmelisiniz. Uyku tulumunuzla beraber bivak kullanarak konforu ve sıcaklığı artırabilirsiniz.
Kışın kamp yaparken mutlaka termal kıyafetler tercih etmelisiniz. Kat kat giyinerek soğuktan korunmaya çalışmak kampta işe yaramaz. Vücut ısınızı korumakta büyük önem taşıyan termal içliklere ilaveten hava geçirmeyen pantolon ve kazaklar ve soğuğa dayanıklı şişme mont giymelisiniz.
Su geçirmeyen vekarda kullanabileceğiniz ayakkabıları da sakın unutmayın.
Uyku tulumunuzun ve kıyafetlerinizin içine, kimyasal reaksiyonla çalışan cep ısıtıcıları yerleştirebilirsiniz. Daha sıcak bir uyuma alanı oluşturmak için, bir pet şişeye sıcak su koyarak uyku tulumunuzun içine yerleştirmeyi deneyebilirsiniz.
Vücudunuzun açıkta kalan kısımlarına vazelin sürüp soğuğa karşı koruyucu bir tabaka elde edebilir ve rüzgarın ve soğuğun cildinizi kurutmasını engel olabilirsiniz.
Vazelini kullandığınız ip ve halatlara sürip onları da donmaya karşı korumanız mümkün. Böylelikle düğümleri rahatlıkla çözebilirsiniz.
Kamp alanındaki odunların pek çoğu ıslak olacağından tutuşturmakta zorluk yaşayabilirsiniz. Bu sebeple yanınızda bir miktar kuru odun götürebilir veya ateş yakmak için çalılardan yararlanabilirsiniz.
Vücut ısınızı ve enerjinizi daha uzun süre korumak için protein ve karbonhidrat ağırlıklı yemekleri tercih edin. Sıcak içeceklerde çok önemli. Isıttığınız yiyeceklerin sıcak kalması için yemek ve içecek termosları kullanmalısınız. Ayrıca metal yerine tahta çatal kaşıkları kullanabilirsiniz.
Soğuk havalarda susadığımızı hissetmeyiz. Ancak vücudumuz ısımızı dengede tutabilmek maksadıyla daha çok enerji ve su harcar. Bu sebeple bol bol su içmelisiniz.
Çadıra girmeden evvel kıyafetlerinizin üstündeki suyu ve karı süpürgeyle veya sünger yardımıyla alın. Böylece içeride oluşabilecek su buharını azaltmış olursunuz. Çadırınızın üzerinde kar ve yağmur suyu birikmemesine de çok dikkat edin.
Tuvaletinizi tuttuğunuz zaman vücudunuz enerji kaybeder ve bu da sizin üşümenize sebep olur.