Borsanın hızlı yükselişi hakkında uzmanlar değerlendirmede bulundu... Sert satışlar yaşanabilir!
Her geçen gün artan enflasyonun ekonomi üzerindeki izleri günden güne daha da derinleşiyor ve buna bağlı olarak yatırım tercihler yön değiştiriyor. Borsada yaşanan hareketlilik bunun bir göstergesi olarak önümüze çıkıyor. Bankacılık endeksindeki yükselişin öncüsü kamu bankaları oldu.
Halkbank paylarının son bir aylık yükselişi yüzde 173 olurken, VakıfBank’ta ki artış yüzde 215’i buldu. Ekonomistler bu artışların suni olabileceğini düşünürken piyasalarda Varlık Fonu aracılığıyla banka hissesi alımı yapıldığı ve borsanın yükseltildiği iddia edildi.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de Hazine’nin kendi ihracı olan bono ve tahvil dururken borsadaki yükselişe güzelleme yaparak yatırımcıları borsaya yönlendirdi.
BİST’in yükselişi ve kamu bankalarının anormal yükseliş ivmesine dair Doç Dr. Evren Bolgün, faizler ve döviz kurunun ardından kamunun borsada da etkin olmaya başladığını aktardı. “İstanbul Kontrollü Finans Merkezi” benzetmesini yapan Bolgün, “Bankacılık hisselerinin çoğunda günlerdir satıcı yok, açılıştan sonra yüzde 10 yükselişle tavan oluyorlar burada bir anomali var. Banka hisseleri emsal ülkelerin bankalarına göre aşağıdaydı yıllardır ama son gelişmelerle dengesini bulmuştu. Buna rağmen hâlâ satıcısız tavan bir şekilde ilerlemesi garip” derken son bir aydır 800 milyon dolara yakın yabancı girişi olduğunu da aktaran Bolgün, “Tabii bu kesin yabancıdır diyemeyiz. Yerli bir büyük kurumsal alıcı ve/veya yabancı kurum hesabı üzerinden alım işlemleri yapan yerli kurumsal yatırımcı olma ihtimalini hissettiriyor” değerlendirmesini yaptı.
Piyasada uzmanlar borsanın yükselişinin seçimden sonra olması beklerken Prof. Dr. Cem Başlevent ise şunları söylüyor: “Birden bire bir güç veya büyük oyuncu ucuz fiyattan bankaları alıp yukarı götürmeye karar vermiş gibi duruyor. Ekonomi politikaları değişmeden böylesi bir yükselme beklenmiyordu. Ben de burada Ankara’nın payı olduğuna, Varlık Fonu gibi bir gücün devreye girdiğine inananlardanım. Borsanın yükselişi seçim öncesi bir propaganda malzemesi olarak kullanılacaktır. Ama bu sonsuza kadar gidemez; büyük oyuncular seçim öncesi bazı riskleri görüp satışa geçebilirler.”dedi.
“Enflasyon ortamında şirketlerin değeri paralel bir artış gösterir. Şu anda diğer yatırım araçları cazip değil. Bu da borsayı çekici kılıyor. Bankacılık sektörünün kârları özellikle Merkez Bankası’nın düşük faiz pompalamasıyla sıçradı. Bu da bankacılık hisselerine talebi artırdı. Bu güdümlü paranın özellikle kamu bankalarında alıma geçtiği tahmin edilebilir. Hükümet borsa üzerinden öğünme payı çıkarıyor. Temmuz net hata noksan kalemine 4 milyar dolar yansıyan meçhul paranın bir kısmı da borsaya yönelmiş olabilir. Büyük yabancı çıkışının ardından son hafta 97 milyon dolar olan sınırlı bir giriş var.- Amatör yatırımcılar borsa yükselince geç de olsa trene atlama telaşına kapılır, momentumu güçlendirir. Genellikle de ilk düşüşle zarara uğrarlar”
Bu tarz içeriklerin tümüne ulaşmak için Parafesör'ü ziyaret ediniz.
Tüm ekonomi haberlerine buradan ulaşabilirsiniz.