Borsa Rekor Kırarken Dolar Bazında Yerinde Sayıyor

Yayın Tarihi: - Güncelleme Tarihi:

BİST100 Endeksi TL bazında rekor tazelerken, dolar bazında yerinde sayıyor.

Borsa Rekor Kırarken Dolar Bazında Yerinde Sayıyor

Borsa İstanbul'da aylık grafiği bakıldığında Ağustosta tarihteki en uzun yükselişlerden biri meydana geldi.

Bu yükselişe ilk olarak sanayi ve hizmet sektörü öncülük ederken ayın sonuna doğru ve halihazırda da bankacılık hisseleri öncülük ediyor.

BİST-100 endeksi her gün yeni bir yükseliş rekoru kırıyor. Fakat ilk cümlede belirtilen “TL bazlı” ibaresi önemli bir detay yükselişlerin hiçbiri dolar bazlı seyirde bir anlam ifade etmiyor. Borsa dolar bazında hala 2005 veya 2009 seviyelerinde.

Bu sebeple hisselerin fiyatlarını sektörel ortalamalara göre değerlendirme imkanı sunan fiyat/ kazanç (F/K), piyasa değeri/ defter değeri (pd/dd), firma değeri/ faiz amortisman vergi öncesi kâr (fd/favök), piyasa değeri/ esas faaliyet karı (pd/efk ), piyasa değeri/satış (pd/ns) gibi rasyolarda BİST100 hisselerinin durumuna dair yapılan incelemeler, Tüm şirketlerin her bir değerleme rasyosunda kendi sektörünün ortalamasına göre durumunu analiz edilerek, şirketlerin değerleme rasyolarında sektör ortalamalarının ne kadar altında kaldığını bulundu. 5 ayrı değerleme rasyosunda ortalamalara uzaklıklarının (ortalama ulaşmak için fiyatında yaşanabilecek artış potansiyelinin) ortalamasını alarak o sektörün fiyatı en ucuz kalmış görünen hisseleri tespit edildi. Ancak bu şirketlerin birçoğunda spekülasyon unsuru da bulunabileceği için bu riski biraz daha minimuma indirebilmek adına o sektörde bulunan değerleme rasyoları en düşük kalmış BİST-100 hissesini seçildi. Eğer bir sektörde sapmalar çok yüksekse veya değerleme rasyosu çok düşük kalmış olan hisseler arasında bir BİST-100 hissesi bulunmuyor ise sektör tamamen kapsam dışı bırakıldı.

Çıkan Sonucun Değerlendirmesi

İLK ÇEYREK VERİLERİNİN ANALİZİ

Bu analizi ilk kez 2022/03 yani ilk üç aylık dönem bilançoları üzerinden yapıldığında çıkan hisse senetleriyle yarıyıl bilançoları üzerinden yapılan analizde ön plana çıkan hisselerin birbiriyle örtüşme oranı yüzde 63, Yani 2022 yılı ilk çeyrek dönemde sektörüne göre değerlemesi düşük kalmış hisselerin bir çoğu, hisse fiyatlarındaki yükselişe rağmen hala ucuz durumda. Bu durum iki olasılığı bulunuyor. Birinci ihtimal fiyatlar artmasına rağmen finansal performans daha hızlı yükseldiği için değerlemeler finansal performansa göre ucuz kalmış olabilir. İkinci ihtimal sektörde bulunan diğer hisselerin değerlemeleri fiyat artışları veya daha düşük finansal performansla hızla yükseldiği için bu hisselerin çoğu yükselişe hala diğerleri kadar uyum sağlayamamış.

Kar Rasyoları Ucuzladı

2022 yılı ilk çeyrek verilerinden itibaren hisse fiyatları hızla artsa da karlılık bazlı değerleme rasyolarında hisse senetleri daha da düşmüş. Özsermaye bazlı değerleme kalemlerinde ise fiyatlarsa aynı seviyelerde kalmış ya da çok az miktarda yükselmiş. Bunda da enflasyonist ortam ve ucuz kredi sebebiyle faaliyetlerin finansmanında daha fazla dış kaynağa gidilmesi, bu sebeple de özsermayelerin bilançolar içerisinde zayıflamaya başlaması, karlılığı ise yine yüksek enflasyonla olağan üstü artmış olmasının etkisi büyük.

İlk çeyrek dönemden bu zamana değerleme rasyonları en düşük kalan şirketler listesinde sektörünü temsil eden hisselerden bazılarında değişiklikler oldu.

Sektörün alt kırılımları incelediğinde 2022 yılı ilk çeyrek dönemde bankacılık sektöründe İş Bankası C, yerini Akbank’a bırakmış. Çimento sektöründe Çimsa’nın yerini Bursa Çimento, enerji sektöründe ODAŞ’ın yerini EnerjiSA, gübre ve zirai ürünler sektöründe Gübre Fabrikaları’nın yerini Bagfaş, holdinglerde Doğan Holding’in yerini Sabancı Holding aldı.

İLK ÜÇ AYLIK DÖNEMDE UCUZ KALAN HİSSELER

İlk ve İkinci çeyrekte sektörün en düşük değerleme rasyosuna sahip BİST-100 hissesi olma konumunu koruyan şirketler ise aracı kurumlarda İş Menkul Değerler, bilişim ve yazılım sektöründe İndeks Bilgisayar, dayanıklı tüketimde Vestel Elektronik, gayrimenkul yatırım ortaklıklarında Emlak Konut GYO, içecek sektöründe Anadolu Efes, ilaç ve sağlık hizmetlerinde Selçuk Ecza Deposu, iletişim ve savunma sektöründe Aselsan, metal ana sanayii sektöründe Kardemir D, otomotiv yan sanayiinde Kordsa, perakende ticarette Teknosa, ulaştırma hizmetlerinde ise THY oldu.

Değerleme rasyoları düşük hem de temettü ödeme alışkanlığı yüksek şirketlerin temettü yatırımcıları açısından önemliliği malum.

Tablo Ne Şekilde İncelenmeli

Listede yer alan hisselerin en ucuz hisseler olduğu hissine kapılmamak gerekiyor.

Listenin temel amacı sektör ortalamalarına göre en düşük rasyoya sahip olan BIST-100 şirketlerinin tespiti. Ancak bu bile o hisse senedinin ucuz olduğu anlamını taşımaya bilir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Tabloda bulunan verilerin bir hisse senedinin ucuz kaldığı yönünde tek başına bir kriter olmayacağını unutmamak gerek. Çünkü hisse senedinin ucuz kalmasına neden olan başka faktör olabilir. Fakat özellikle bazı hisselerin çok hızlı yükseldiği bazılarının ise çok geride kaldığı bugünlerde en azından bir gösterge olması açısından önemli.

Bu verileri incelenirken bir diğer yandan da dikkat edilmesi gerekenler:

Sektörel olarak beklentileri yüksek mi veya sektörel dengeleri tamamen değiştirecek bu dönemde beklentiler terse dönebilir mi?

Temettü yatırımcısı iseniz şirket son 5 yılın kaçında temettü ödemiş

Şirket hisselerinde yoğun spekülasyon dönüyor mu? Takas verileri bu yüksek önemlilik arz ediyor.

Hissenin değerleme rasyoları geleneksel olarak hep düşük mü? Eğer düşükse bu veriler kısa vadeli değil uzun vadeli beklentiler için ancak bir şey ifade edebilir.

Bu tarz içeriklerin tümüne ulaşmak için Parafesör'ü ziyaret ediniz.

   Tüm ekonomi haberlerine buradan ulaşabilirsiniz.

Gönder
runtobet casino siteleri