CoinShares'in geçtiğimiz gün yayımlamış olduğu rapora göre, Bitcoin (BTC) madencilik ağının 2021 senesinde 42 megaton karbondioksit salınımı yaptığı öngörülmekte.
CoinShares'in geçtiğimiz gün yayımlamış olduğu rapora göre, Bitcoin (BTC) madencilik ağının 2021 senesinde 42 megaton karbondioksit salınımı yaptığı öngörülmekte. 2021'de dünyanın toplam karbondioksit salınımı ise 49 bin 360 megaton seviyesinde ve Bitcoin’in bu salınımdaki payı, %0,08'den daha az.
Raporda elde edilen sonuçlar, ağın gerçek karbondioksit emisyonunu yansıtmayabilir fakat raporun dünya çapındaki karbondioksit emisyonu tahmini, esas olarak sektör verileriyle uyumlu.
Bunun dışında rapor, Bitcoin ağının toplam elektrik tüketimini 89 terawatt/saat (TWh) olarak öngörmekte. Bu, Cambridge Üniversitesi gibi bir kurum tarafından ortaya konmuş olan öngörülerden çok daha düşük. Bitcoin hash oranının tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığı göz önüne alındığı zaman bu veri daha da dikkat çekici bir hale geliyor.
Bununla beraber, elektrik tüketimi tek başına Bitcoin ağının çevresel etkisinin gerçek bir ölçüsü değil. Zira küresel karbondioksit emisyonları özel otomobiller dahil birçok kalemden gelmekte.
Rapor, Bitcoin madenciliğinin çevresel etkisi ile ilgili tartışmaya ışık tutmakta. Örneğin, Elon Musk gibi isimler, enerji kullanımı endişeleri sebebiyle geçmişte İş İspatı algoritması nedeni ile Bitcoin'e destek vermeyi kesti.
CoinShares'in raporu, Bitcoin'in madencilik faaliyetinin yaklaşık olarak %60'ının, sektör öngörüsünün çok alt sınırında olan fosil yakıtlardan geldiğini öne sürmekte. Bununla beraber rapor verileri doğruysa, Bitcoin'in genel çevresel etkisinin dünya çapında ihmal edilebilir olduğunu göstermekte.