BIST endeksinde hisseler 2022 yılında yatırımcıyı enflasyona karşı koruyan ve getiri sağlayan yatırım aracı oldu. Peki borsada yaşanan bu yükselişin sırrı nedir? BIST'te yükseliş devam eder mi?
2022'nin başından bu yana %140 oranında yükselmeyi başaran Borsa İstanbul’da (BIST) hisse bazındaki getiriler daha da yükseldi. Öyle ki yatırımcılardaki enflasyona karşı korunma içgüdüsü, onların hisse senetlerine olan ilgisini her geçen gün artırmakta.
Piyasalarda yaşanan genel durgunluk sebebiyle diğer yatırım araçlarının enflasyona göre getirilerinin düşük olması ve borsanın diğer yatırım araçlarına göre daha fazla yükseliyor olması, yukarıda da bahsettiğimiz üzere, yatırımcıları kendine çekiyor. Öyle ki, şirketlerin kârları ve gelirleri halihazırdaki enflasyonist ortamda oldukça hızlı artmakta.
Öyle ki her bilanço sonrasında yapılmış olan analizlerle beraber hisse fiyatlarının hedeflerinin sürekli yenilenmesi ve 2023’te yapılacak olan seçimlerin etkisiyle birlikte, Borsa İstanbul'da (BIST) düzenli olarak rekor seviyeleri de yeniliyor.
Bilançoların borsaya etkisini yukarıda da anlatmıştık. Anlatmış olduğumuz bu sebeplerle bilançolar, borsa yatırımcısı için oldukça kritik öneme sahip. Geçtiğimiz hafta borsadaki şirketlerin tamamı ilk 9 aya ilişkin mali tablolarını açıklamıştı (bilanço açıklama süreci tamamlanmış idi).
İLGİLİ HABER: BIST 100 Rekora Koşsada Hisseler Hala Ucuz!
Açıklanan bilançolara genel olarak bakıldığında gelen kâr rakamları beklentilerin bir miktar üzerindeydi. Bu sebeple de BİST 100 Endeksi 4.400 puanın üzerine çıkmayı başarırken 9 aylık rakamlara bakıldığında ise net kârını en hızlı artıran şirket %23.041 ile Menderes Tekstil oldu. 2021 senesinin aynı döneminde 2.5 milyon TL kâr açıklamış olan Menderes Tekstil, bu senenin ilk 9 ayını 584.8 milyon TL'lik kâr ile tamamladı. Menderes Tekstil'i ise bu konuda Koleksiyon Mobilya takip ederken onu ise Aydem Yenilenebilir Enerji, Atlas ve Royal Halı takip etti. Bu şirketlerin oransal olarak en hızlı artışı sağladıklarını tekrar etmekte fayda var.
Tutar bakımından en yüksek kâr açıklamış olan şirket ise 42 milyar TL'lik kâr ile Koç Holding oldu. Koç Holding’i ise 38.5 milyar TL'lik kâr açıklayan Türk Havayolları (THY) izledi. THY'i ise 27.2 milyar TL'lik kâr ile Sabancı Holding ve onu da 23.5 milyar TL'lik kâr ile Tüpraş takip etti.
Genellikle yüksek kazanç hayali ile girilen kripto para sektörüne gençlerin ilgisinin daha çok olduğu söylenebilir. Ancak kripto para piyasalarında yaşanan uzun süreli düşüşler sebebiyle gençlerin bir kısmının hisse senetlerine yöneldiği ifade ediliyor. Öyle ki, kripto para piyasası (geçtiğimiz hafta yaşanan kısa süreli yükseliş haricinde) son 1 yılda sürekli düşüş yaşarken Borsa İstanbul’da (BIST) ise bunun tam tersi yaşanıyor.
Bu duruma bağlı olarak da kriptolarda kullanılan 2-3- 4-10X getiri gibi tabirler artık bazı şirket hisseleri için de kullanılmaya başlandı. Konuya ilişkin olarak Merkezi Kayıt Kuruluşu'ndan (MKK) alınmış olan verilere göre, borsa ile tanışan gençlerin sayısı Ekim ayı itibarıyla 170 bine kadar gelmiş bulunuyor. Öyle ki, 15 ila 24 yaş arasındaki yaş grubundaki yatırımcıların sayısı geçtiğimiz senenin Ekim ayına kıyasla %20.1 oranında yükseldi.
Hisseleri Borsa İstanbul’da (BIST) işlem görmekte olan bankaların 9 aylık toplam kârları tam 5 katlık artış gördü. Öyle ki, geçtiğimiz senenin aynı döneminde toplam 36.7 milyar TL'lik net kâr açıklamış olan 11 banka, bu senenin aynı döneminde 184.2 milyar TL'lik net kâr açıkladı.
Buna göre Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası 9 ayda 38’er milyar TL'lik kâr elde ederken Yapı Kredi Bankası aynı dönemde 35.3 milyar TL'lik net kâr elde etti.
BIST 100 Endeksi, yükseliş kanalı içerisindeki ilerleyişini sürdürüyor. Hatta geçtiğimiz hafta içerisinde bu kanalın üst bandı hemen hemen test edilmişti. Gelecek hafta için bu kanalın direnç noktası 4 bin 604 puan seviyesi olacak iken destek noktası ise 3 bin 988 seviyesinde olacak.
Ayrıca BIST 100'de küçük iniş- çıkışlar olsa da endeksin yükseliş kanalının içerisinde bulunduğu her seviyede yükseliş sürecinin devam ettiği söylenebilir.