Birçok insanı hayrete düşüren bir cinsel yönelim olan aseksüelliği sizler için araştırdık. Peki nedir bu aseksüellik? Homoseksüellik gibi bir şey mi? Hepsi ve daha fazlası...
Aseksüelliği cinselliğe karşı hiçbir ilginin olmaması şeklinde tanımlayabiliriz. Aseksüel birey, herhangi bir cinsel faaliyetle ilgilenmez. Bu yönelime sahip insanların herkes gibi duygusal ihtiyaçları vardır ve insanlarla samimi ilişkiler kurabilirler.
Dünyada aseksüellerin oranının %1 kadar olduğu düşünülüyor. Aseksüellik genelde travma yoluyla değil doğuştan gelir.
Tesla, Salvador Dali, Newton, Kant, Emily Bronte ve Nader gibi kişiler da aseksüel ünlülere örnek gösteriliyor. Hatta Tesla'nın kadınlarla aynı ortamda bulunmaktan bile hoşlanmadığı söyleniyor.
Hiçbir zaman cinsel çekim hissedemiyorum ve cinsellik bana tiksinç geliyor. Ancak birçok aseksüel gibi hiç kimseyi cinsel yöneliminden dolayı eleştirmiyorum. İnsanlara aseksüel olduğumu söylediğimde birçoğu anlamıyor ve gerekmedikçe onlara bunu açıklamakla uğraşmıyorum.
Birçok insana göre bu durumum henüz doğru insanı bulamamamla ilgili. Israrla aseksüel olmayı seçtiğimi düşünenlere bunun doğuştan var olduğunu ve tercih olmadığını söylemekten çok sıkıldım. Aseksüelliğin ne olduğunu anlamaya çalıştığım bir dönem oldu. Bu dönemde aseksüelliğimden kaynaklanan hiçbir rahatsızlık hissetmememe rağmen, oturdum kendimi sorguladım. Böylece başka aseksüellerle tanıştım.
Konuştuğum tüm aseksüeller bu durumu saklama eğilimindeydi. Pek çoğu bunu aileme nasıl söyleyebilirim diye düşünüyor. Ben aileme hiçbir zaman evlenmeyeceğimi, sevgili filan istemediğimi söylerdim. Bizimkiler de zaten aman boş ver önce kariyer sonra ilişki düşüncesindeler, bu yüzden şimdilik sorun yok fakat bir 5-10 yıl sonra evlen çoluk çocuğa karış diyebilirler.
Ben aseksüel olduğum için kendimi şanslı sayıyorum çünkü hayatımda cinsellik gibi bir olgu yok ve bu beni özgürleştiriyor.
Birine karşı romantik hislerimin olup olmayacağını kestiremiyorum. Bundan kastım tamamen seksten arınmış hisler. "acaba birgün sıkılır mıyım yalnızlıktan?" diye düşünüyorum zaman zaman. Arkadaşlarımı çok seviyorum ancak bu arkadaşça sevginin hangi noktadan sonra romantik his olup olmadığını bilemiyorum.
Bazı kişileri fiziksel olarak beğeniyorum, evet. Ancak bu estetiksel bir beğeni. Bir kadına da “ne kadar da güzel'' hissiyle uzunca bakabiliyorum erkeğe de.
Dünya siyah ve beyaz kadar net değil. Aseksüellik bile kendi içinde dallara ayrılır. Aseksüelliğin sembolündeki renk geçiş skalası da zaten cinsiyet kavramının iki ucunun sivri ok olmayışını gösterir. Bazı aseksüeller aşık bile olur. Ama aşk anlayışı sarılıp uyumak ile sınırlıdır.
Aromantik: Tüm cinslere yönelik romantik eğilim eksikliği eksikliği (safkan aseksüel olarak da biliniyorlar)
Heteroromantik: Sadece karşı cinse yönelik romantik eğilim.
Biromantik: Hem erkeklere hem kadınlara karşı romantik eğilim.
Homoromantik: Kendisi ile aynı cinsiyetten olan kişilere karşı romantik eğilim.
Panromantik: Her cinsiyetteki kişilere olan kişiye duyulan romantik eğilim.
Gray-a ya da gri seksüel: Zaman zaman seksüel çekim hissedenler için kullanılan bir terimdir. İsminden de anlaşılabileceği gibi gri bölgede bulunurlar. (aseksüellikleri tartışmalıdır.)
Demiseksüel ya da demiromantik: Yalnızca âşık oldukları insanlara cinsel çekim duyarlar. (aseksüelliği tartışmalıdır.)
Evlenen aseksüeller var. Kimi kendisi gibi birini bulur, kimi partneri için cinsel ilişkilere katlanır. Ama herkesten katlanmasını bekleyemezsiniz.
Aseksüel bayrağında her bir rengin belli bir anlamı var.
+ siyah: aseksüellik
+ gri: griseksüellik
+ beyaz: seksüellik
+ mor: aven