Bir NFT'nin değerini nasıl anlarız?

Yayın Tarihi: - Güncelleme Tarihi:

Bir NFT'nin değerini nasıl anlayabileceğimiz ile ilgili ipuçlarının bulunduğu haberimize kaydırarak göz atabilirsiniz.

Bir NFT'nin değerini nasıl anlarız?

Bir NFT'nin değerini anlayabilmek için ilk başta NFT'nin ne olduğunu, ne işe yaradığını ve nasıl bir yapısının bulunduğunu bilmemiz gerekmekte. Bu sebepten dolayı NFT'nin değerinden önce NFT'nin kendisini anlatmak çok daha mantıklı olacaktır.

NFT nedir?

NFT'ler, blockchain üzerinde türünün tek örneği dijital varlıklardır. Bu dijital varlıklar benzersizdir ve asla aynı NFT'den 2 adet bulunamaz. Bu durumda da sahiplik kanıtlarını oluşturmak blockchainde oldukça kolaydır.

NFT

Bir NFT'nin değeri nasıl anlaşılır?

Aslında bu konu üzerine bilmemiz gereken ilk kural şudur: bir NFT'nin nasıl değerlendirileceği ile ilgili belirlenmiş kurallar yoktur.

Bu hem alıcılar hem de satıcılar için geçerlidir. Çoğu alıcı, bir NFT'nin değerini belirlemek için içgüdülerini kullanıyor ve tahminlere güveniyor. Ve satıcılar da şu anda ellerinde bulunan tokenleri satarak ne kadar para kazanacaklarını bilmiyorlar.

Tıpkı diğer sanat formlarında olduğu gibi, NFT'nin fiyatı da büyük ölçüde zaman içindeki algıya göre belirlenecektir. Fakat ne alıcı ne de satıcı bu piyasa algısında herhangi bir kontrole sahip değildir.

NFT

Tüm bu ifadelerin haricinde belirtmemiz gerekir ki, her ne kadar NFT'lerin piyasa değeri tam olarak anlaşılamasa da NFT alacak ya da satacak herhangi bir kişinin araştırması ya da bilmesi gereken faktörler aşağıdaki gibidir:

  1.  Fayda: Bir NFT'nin faydası, fiziksel ve dijital dünyadaki uygulaması ile belirlenebilir. Fiziksel ve dijital dünya her zamankinden daha yakın hale geliyor ve değerlerini her iki dünyaya da çevirebilen NFT'ler daha yüksek değere sahip olacak. NFT'ler türünün tek örneği varlıklardır, ancak onlara değer veren tek şey bu değildir.

     

     

  2.  Nadirlik: Nadir olan her şey paha biçilmezdir ve bu durum NFT dünyası için de geçerlidir. Bir NFT, dijital dünyadaki ünlü bir yaratıcıya aitse ve türünün ilk ve tek örneğiyse, o NFT'nin daha değerli olması gerekir. Ünlüler tarafından oluşturulan NFT'lerin kendilerini diğer içerik oluşturucuların düşündüğünden daha yüksek fiyatlı bulmasının nedeni budur. Arz ve talep yasası ve kıtlık yasası da burada devreye giriyor. 

     

     

  3. Topluluk Boyutu: NFT'nin fiyatı, açık piyasada tam olarak kaç potansiyel alıcı ve kullanıcıya sahip olduğuyla belirlenir. Topluluk boyutunun çerçeveye girdiği yer burasıdır. NFT projesinin topluluk boyutu ne kadar büyük olursa, o kadar çok insan onu satın almak isteyecek ve dolayısıyla söz konusu NFT projesinin değeri daha yüksek olacaktır.

     

     

  4. Likidite: Genel bir kural, likidite ne kadar yüksekse NFT'nin değerinin o kadar yüksek olmasıdır. Bu, zincir üzerinde oluşturulan belirteçlerin zincir dışında oluşturulan belirteçlerden daha yüksek bir içsel değere sahip olmasının başlıca nedenlerinden biridir. Yüksek işlem hacimleri, NFT'leri tutma riskini azalttığından, yatırımcılar genellikle paralarını likit NFT'lere koymak isterler. Ethereum üzerine kurulu NFT'ler, dünyanın önde gelen blockchain ağı olduğu için genellikle daha yüksek değer alır. Bu, NFT'lere daha yüksek likidite sağlar.

     

    Tüm bunların haricinde, son olarak bilinmesi gereken unsur ise değerlemedir.

Yazar: Mustafa Özkaynak

Daha fazla kripto haberi için tıklayınız.

Daha fazla içerik için Parafesör sizlerle...

Gönder
runtobet casino siteleri