Organik materyaller, Antarktika’nın kuzeyinde yer alan Scotia Denizi’nin dibinden çıkarıldı.
Bilim İnsanları Antartika'da 1 Milyon Yıl Öncesine Ait DNA Buldu
Geçtiğimiz günlerden 2 Ekim tarihinde yayımlanan ve Nature Communications adlı bilim dergisinde yer alan yeni bir çalışma bilim insanlarının Antartika'nın kuzeyinde bir milyon yıl öncesinden kalma DNA parçaları bulduklarını belirtiyor. Organik materyaller, Antarktika’nın kuzeyinde yer alan Scotia Denizi’nin dibinden çıkarıldı.
Çıkarılan parçalar aslında tortulaşmış antik örnekler olduğundan dolayı teknik olarak silkDNA diye isimlendiriliyor. Tortulaşmış antik örneklerin deniz tabanında şu ana dek bulunan en eski materyal olduğu dile getiriliyor. SilkDNA adı verilen metaryallar aslında subarktik permafrost ya da karasal mağaralar tarzı ortamlarda rastlanabilir ve çoğunlukla 400.000 ila 650.000 yıllık olurlar.
Milyonda Bir DNA
Kutuplardaki deniz ortamları düşük sıcaklık seviyeleri, az oksijen ve UV radyasyonunun olmaması ile bilinir ve bu etkenler alınan bir numunelerin bozulmaması için oldukça önemlidir. Elde edilen bulgular, bilim insanlarının bizi bekleyen iklim değişikliğinin Antarktika’nın ilerleyen dönemlerine nasıl etki edeceğini anlamalarına yardımcı olacak ipuçları barındırıyor.
Dünyadaki eski değişimler ve dönüşümler hakkında daha çok bilgi elde ederek, ilerleyen zamanlarda da gezegenin ekosisteminin ne şekilde tepki vereceğine dair cevaplar bulunabilir. Böylelikle Güney Kutbu’nun geleceğine dair bilim insanları en doğru tahminleri yapabilirler.
Bu araştırmayla ilgili Bonn Üniversitesi’nden jeolog Michael Weber şunları kaydetti; “Bu, deniz seviyesinin dünya çapında ve hızla yükselmesi ve doğal ısınma nedeniyle Antarktika’daki büyük buz kaybıyla ilişkili ilginç ve önemli bir değişiklik.”