Belçika'nın mali düzenleyicisi, hangi kripto para birimlerinin mevcut düzenlemelere tabi olduğunu belirlemek için adım adım yönergeler belirledi.
Belçika, belirli kripto varlıklarını menkul kıymetler, yatırım araçları veya finansal araçlar olarak sınıflandırması gerekip gerekmediğini belirlemek için açık bir istişare düzenliyor. Ülkenin finansal düzenleyicisi olan Finansal Hizmetler ve Piyasalar Kurumu (FSMA), yaptığı açıklamada şunları söyledi:
Düzenleyici, Avrupa Birliği'nin 2024'te beklenen Kripto Varlıklarda Piyasalar (MiCA) düzenlemesini sonuçlandırırken, kripto işletmelerinin mevcut yasaların kapsamına girip girmedikleri konusunda netliğe ihtiyaçları olduğunu söyledi. Bu amaçla düzenleyici, hangi kripto para birimlerinin menkul kıymetler veya finansal araçlar olarak sınıflandırılabileceğini ve bunlara hangi yasaların uygulanacağını belirlemek için yönergeler ortaya koydu.
İlk olarak, araçlar bir projede bir hisseyi veya oy hakkını veya belirli bir miktarın ödenmesi hakkını temsil edebilir.
Böyle bir durumda, enstrümanlar devredilebilir ise kripto varlıklar İzahname Kanunu uyarınca menkul kıymet ve finansal enstrümanlar olarak nitelendirilir. İzahname Kanunu, kripto varlık ihraççılarının potansiyel yatırımcılar için bir izahname yayınlamasını şart koşuyor.
Finansal araçlar olarak, varlıkların da MiFID davranış kurallarına uyması gerekecektir. AB'nin Finansal Araç Piyasaları Direktifi (MiFID), yatırımcıların korunmasını sağlamak için yatırım firmalarının düzenleyici yükümlülüklerini ortaya koymaktadır.
Ancak enstrümanlar devredilemez ise, kripto varlıkları yatırım aracı olarak nitelendirilir ve ihraççıların Prospektüs Yasası uyarınca bir izahname yayınlaması gerekir.
İkinci olarak, enstrümanlar ihraççının bir ürün veya hizmeti teslim etme hakkını temsil edebilir.
Bu durumda, araçların birincil veya ikincil yatırım amacı varsa, İzahname Kanunu'na tabi yatırım araçları olarak sınıflandırılır. Ancak enstrümanların yatırım amacı yoksa kripto varlıklar İzahname Kanunu kapsamı dışında kalacaktır.
Kılavuzlar, bir aracın yatırım amacına sahip olup olmadığını belirlemek için incelenmesi gereken bir dizi hususu belirtti. Kripto varlıklarının aşağıdaki durumlarda bir yatırım hedefi olduğu kabul edilecektir:
“… enstrümanlar ihraççı dışındaki kişilere devredilebilir; ihraççı sınırlı sayıda enstrüman ihraç eder; ihraççı bunları bir piyasada işlem yapmayı planlıyor ve kar beklentisi var; toplanan fonlar ihraççının genel finansmanı için kullanılıyor ve hizmet veya proje henüz geliştirilmedi: araçlar personele ödeme yapmak için kullanılıyor; ihraççı, farklı fiyatlarda birkaç satış turu düzenler.”
Kılavuzlar, herhangi bir ihraççısı olmayan ancak Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) gibi bilgisayar koduyla üretilen kripto para birimlerinin İzahname Yönetmeliği, İzahname Yasası veya MiFID davranış kurallarına tabi olmadığını ekledi.
İstişare, tüm paydaşlara ve yatırımcı temsilcilerine açıktır ve 31 Temmuz'da sona erecektir.
Diğer gündem haberlerine buradan erişebiilrsiniz.
Bu tarz haberlerin devamı için Parafesör'ü ziyaret edebilirsiniz.