Türkiye'nin ilk İnsansız Savaş Uçağı için çalışmalar uzun süredir devam ediyor.
İnsansız Hava Araçlarında yeni bir döneme giriliyor. Türkiye'nin ilk İnsansız Savaş Uçağı için çalışmalar uzun süredir devam ediyor. Bu hafta yeni bir gelişme oldu. İlk prototip modele kanat takıldı.
İstanbul'da uçağın yapımının sürdüğü Baykar Tesisleri'nden Selçuk Bayraktar üretim hattındaki Kızılelma'yı anlatıyor...
"Bayraktar Kızılelma Türkiye'nin ilk İnsansız Savaş Uçağı olacak. İnşallah 2023'te ilk uçuşunu gerçekleştirecek."
Selçuk Bayraktar üretim hattındaki Kızılelma'nın tesislerinden şöyle devam etti:
"Dünya bu tarz platformlara gidiyor, bu platformların gecikmesinin temel nedenlerinden biri beşinci nesil uçaklara çok büyük yatırım yapılmış olması. Bundan 10 sene önce dünya İnsansız Savaş Uçaklarına geçmiş olurabilirdi. Bugüne kadar oluşmuş maliyeti o kadar büyük ki vazgeçemiyorlar.
İnsansız Savaş Uçaklarının en büyük avantajı insansız olması. İnsansız olduğunda muharebede çok daha tehlikeli görevleri yapabiliyor, pilotu kaybetmek bazen savaşı kaybetmek anlamına geldiğinden her zaman gereken riskleri alamıyoruz. Ama insansız platformlar böyle değil, robot uçak olduğundan çok daha kolay kaybedebilirsiniz. Ayrıca bunun yanında insanı çıkarttığınızdan dolayı insanın dayanabileceği fizyolojik limitleri artık ortadan kaldırmış oluyorsunuz ve uçak çok daha keskin manevralar yapabiliyor."
Kızılelma, savaş uçaklarıyla benzer operasyonlara katılacak. 1500 kilogram faydalı yük taşıyabilecek, 5 saat havada kalacabilecek ve radarda düşük iz bırakacak.
Bayraktar sözlerine şöyle devam etti;
"Bayraktar Kızılelma türkiye'nin ilk İnsansız Savaş Uçağı olacak. Kızılelma bizim için neredeyse ilk mini İHA yaptığımız dönemden beri gelen bir hayaldi. Zaten Türk mitolojisinde de böyle yaklaştıkça uzaklaşan, kavuşması çok zor olan bir hedef gibi tarif ediliyor.
2000'li yılların başından itibaren verdiğimiz bu mücadelede adım adım ilerledik. Mini İHA 6 kiloluk bir platformdu. Sonrasında Bayraktar TB2'yi yaptık, 650 kiloluk bir platformdu. En nihayetinde de Bayraktar Akıncı silahlı kuvvetlerin kullanımına girdi. O da 6 tonluk bir platformdu. Tabi bu teknolojiyi geliştirmekle, hayalimize yani Kızılelma'ya ne kadar çok yaklaştığımızı gördük."