Çoğu zaman en büyük metaverse altcoin ünvanına sahip olan bu kripto para ciddi kayıplar yaşadı.
Geçtiğimiz bugünlerde metaverse odaklı altcoinler çok büyük ilgi görüyordu. Özellikle bugün ilk beşte olanlar. Fakat bazı problemler var. Sık sık birincilik tahtına oturan bu metaverse altcoini balinalar terk ediyor. Birçok on-chain ölçüm aynı şeyi söylüyor. Popüler metaverse altcoin artık eskisi kadar büyük ilgi görmüyor.
Decentraland‘ın, kullanıcıların içerik ve uygulamalar oluşturabileceği, deneyimleyebileceği ve bunlardan para kazanabileceği sanal dünyayı besleyen yerel token’ı, son iki çeyrekte %75 düştü. MANA fiyatının 2,7 dolarlı seviyelerden 0,69 dolara düşmesi Celsius ve Terra’nın çöküşünün bir yan etkisiydi. Elbette Fed’in gittikçe sertleşen şahin duruşunun da katkısını unutmamalıyız.
Tüm bu olumsuz gelişmeler diğer kripto paraları da etkiledi. Fakat mana özelinde daha fazlası var. Metaverse tabanlı projelere olan genel ilginin düştüğü gerçeği inkar edilemez. Genel kripto para piyasasındaki kalıcı düşüş ve daha geniş finansal piyasalardaki sıkılaşma koşulları sayesinde risk/ödül oranı yüksek seçeneklere ilgi azalıyor. Blockchain analitik platformu Santiment’in verilerine göre, MANA’yı elinde tutan kilit balinalar, son iki çeyrekte varlıklarını kademeli olarak azalttı. Son 6 ay içinde orta ve büyük ölçekli balina cüzdanlarının %4-5 oranında (sırasıyla) varlıklarını azalttığı görüldü.
İlginç bir şekilde, 1000 ila 100.000 MANA tokeni tutan adresler, aynı dönemde daha fazla token tutmaya başladı. Ancak bu talep daha büyük yatırımcıların satışlarını karşılayıp bir yükseliş momentumu oluşturamadı.
Dune Analytics tarafından sağlanan verilere göre Decentraland haftalık satışları da azalıyor. Haftalık bazda satışlar son iki çeyrekte istikrarlı biçimde azaldı. NFT’lerin genel olarak %90’a ulaşan hacim düşüşünü göz önünde bulundurursak bu sonuç pek şaşırtıcı olmadı. 26 Eylül itibariyle, Decentraland’de yapılan toplam satışlar, 4 Nisan tarihindeki haftalık 716.089 dolardan bugünlerde %90’lık kayıpla 65.577 dolara düştü.
MANA token için de benzer bir tablo var. İşlem hacmindeki düşüşü daha iyi anlamamız içinde 14 Mayıs tarihine gidelim. Bu tarihte günlük 1,74 milyar dolara ulaşan işlem hacmi %94’lük bir kayıp yaşadı. Artık çok daha az yatırımcı MANA ile ilgileniyor. Terra olayının ardından MANA token alıp satan adreslerin sayısı %66 oranında azaldı. Boğa sezonunun bayrak taşıyanlarından olan MANA, ayı piyasasının en şiddetli günlerinde iyi bir tercih olmadığını herkese ispatladı.
Bu tarz içeriklerin tümüne ulaşmak için Parafesör'ü ziyaret ediniz.
Tüm ekonomi haberlerine buradan ulaşabilirsiniz.