Enerji fiyatlarında yaşanan ani yükseliş, ekonominin sağlığına ilişkin göstergelerden biri olarak kabul edilen bakırın da geri vitese takmasına sebep oldu. İşte detaylar...
Rusya-Ukrayna savaşının ortaya çıkmasıyla beraber enerji fiyatlarında yaşanan ani yükseliş, ekonominin sağlığına ilişkin göstergelerden biri olarak kabul edilen bakırın da geri vitese takmasına sebep oldu. Öyle ki bakır fiyatları son 2 ayın en düşük seviyesine kadar indi. Ayrıca yaşanan bu düşüşün halen devam edebileceği ve fiyatların 2023 senesinde son 2 senenin en düşük seviyesine düşebileceği düşünülüyor.
Normalde bakır fiyatlarında genellikle yılda 25 milyon ton olduğu düşünülen küresel tüketimin yarısını oluşturan Çin'deki talebi dikkate alırken şu sıralarda ise piyasanın odağı elektrik ve inşaatta kullanılmakta olan bakıra yönelik küresel talebin %15-%20'sini oluşturan Avrupa'ya çevrilmiş durumda. Öyle ki bölgedeki artan elektrik ve doğal gaz fiyatları ile karşı karşıya kalınca AB, enerji tüketimini düşürmek amacıyla üye ülkelere zorunlu hedefler koymalarına yönelik öneri verdi.
İmalatı etkileyecek tedbirleri açıklayan Citi analisti Max Layton, konu üzerine "Talepte topyekun bir düşüş görmek nadir olurdu, ancak önümüzdeki 3-6 ay içinde Avrupa'da sanırım bunu göreceğiz” ifadelerine yer verirken Citi analisti ayrıca, 2022 Aralık-2023 Mart arasında çok önemli bir mevsimsel fazla oluşacağını ve buna bağlı olarak da bakırın ton başına 6.600 dolara kadar düşebileceğini belirtti.
Macquarie analistleri de bakırda oluşan açığa yönelik yorumlarda bulundu. Buna göre Macquarie analistleri bu yıl 162 bin ton açık veren bakır piyasasının 2023'te 691 bin ton fazla vermesini beklerken bir yandan da Küresel rafine bakır üretiminin 2023 senesinde 26 milyon tonu aşacağını öngörüyorlar. Macquarie analisti Marcus Garvey, konu üzerine "Çin dışındaki bölgelerde ekonomik görünümün, özellikle de Avrupa'nın görünümünün, enerji krizi nedeniyle kötüleştiğine dikkat çekiyor.'' ifadelerine yer verdi ve “Çin’in başka yerlerdeki yavaşlamayı telafi edebileceğini düşünmüyoruz. Önümüzdeki yıl stoklar oluşacağı kesin” şeklinde eklemede bulundu.
Bakır fiyatlarına ilişkin açıklama yapan ve Saxo Bank’ın emtia stratejileri başkanı olan Ole Hansen şu şekilde bir açıklama yaptı:
“Makro görünüm endüstriyel metalleri oldukça sert vuruyor. Merkez bankalarının enflasyonu kontrol altına almak amacıyla ekonominin resesyona girmesine izin vermesi halinde fiyatlar daha da düşebilir. Fiyatların 15 Temmuz'da test edilen 20 ayın en düşük seviyesi olan 6.955 doları görmesi mümkün.”
Dünyanın en büyük 2. madencilik şirketi olarak bilinen Rio Tinto’nun CEO’su ise bakırın tedarik zinciri sorunlarından ve yüksek enflasyondan kaynaklanan baskılarla karşılaştığını belirtiyor ve bu konuda uyarıda bulunuyor. Öyle ki Rio Tinto CEO'su Jakob Stausholm, New York’ta yapmış olduğu açıklamada, binalardan otomobillere ve cep telefonlarına kadar her şeyde kritik olan metal talebinin enflasyondan etkilendiğini belirtti.
Bakır fiyatlarına ilişkin olarak Fitch Solutions ise diğer yorumlardan biraz daha farklı bir yorumda bulundu. 2022'ye yönelik bakır fiyatı tahminini ton başına ortalama 9.470 dolar olan Fİtch Solutions, bu öngörüsünü ton başına 8.800 dolar olarak revize etti. Fakat kuruluş, bunun haricindeyse 2026'ya kadar yeşil ekonomiye geçiş sebebiyle talebin bakır piyasasını açık vermeye zorlayacağını ve fiyatların bu sebeple yükseleceğini belirtti. Öyle ki Fitch'e göre metal, 2027'de 10.000 doların ve 2031'deyse 11.509 doların üzerinde gideceğini düşünmekte.
Konu üzerine Goldman Sachs da yorum yaptı. Goldman Sachs bu yorumunda küresel bakır talebinin 2025'e kadar arzı geçeceğini ve fiyatları mevcut seviyesinin 2 katına çıkaracağını belirtiyor.
Bu tarz içeriklerin tümüne ulaşmak için Parafesör'ü ziyaret ediniz.
Tüm ekonomi haberlerine buradan ulaşabilirsiniz.