Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ihracatçılara ve turizmcilere müjdesini verdiği 150 milyar TL'lik kredi destek paketinin detaylarını açıkladı.
Maliye ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) Nisan ayındaki olağan toplantısına katıldı. İSO'nun bu ayki olağan toplantısının ana programı, "Türkiye'nin Yenilikçi Katma Değerli Üretimle Küresel Değer Zincirlerinin Zirvesine Ulaşmasında Yatırım, Üretim ve İhracata Yönelik Ekonominin Önemi" oldu. Toplantıda bir tanıtım konuşması yapan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, sanayicilerin karşılaştığı sorunları anlattı ve taleplerini dile getirdi.
Programla ilgili değerlendirmede bulunan Bakan Nebati, "Önceliğimiz, kaynaklarımızı verimli ve etkin kullanabilmemiz için yatırımları artırmak, yatırım yapmak ve istihdam yaratmak" dedi.
"Sanayicilerimizin ve vatandaşlarımızın karşılaştığı maliyetleri önemli ölçüde sübvanse ediyoruz"
Dünya ekonomisinin zor bir dönemden geçtiğini vurgulayan Bakan Nebati, "Küresel salgının etkilerinden kurtulmaya başlarken, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş sorun yaratıyor. Bu da emtia ve gıda fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Petrol fiyatları geçen yılın ortalamasına göre yüzde 50 arttı. Doğal gazın fiyatı geçen yıl ortalama iki katına çıktı. Kaynaklarımızı çözüm odaklı kullanmaya çalışırız. Sanayicimiz ve vatandaşlarımız için maliyetlere destek olmamız önemli” dedi.
"KKMH ile dövizdeki oynaklıklar ülke gündeminden çıktı"
Yeni çözümlerin ihtiyaçlarını karşılamak için çalıştıklarını anlatan Nebati, "Sanayicilerimizin kullandığı doğalgaza Ocak-Mart döneminde yüzde 28 oranında sübvansiyon veriyoruz. KKMH enstrümanı ile döviz oynaklığı ülke gündeminde yer almıyor. İleriye bakarak ticaret yapabiliriz” dedi.
Nebati, "Devrim Arabalarını dün durduranlar bugün elektrikli TOGG'u durduramazlar. Nuri Demirağ ve Vecihi Hürkuş'u yanlarda görenler gibi Dünya Savaşı stratejilerini takip eden SİHA'mızı da durduramazlar artık. "
"Uzun vadeli sürdürülebilir ekonomik büyüme önceliklerimizdendir"
Nebati, Türkiye'de uygulanan ekonomik model hakkında şunları söyledi: "Sürdürülebilir ekonomik büyüme önceliklerimizden biridir. Türkiye ekonomik modelinde önceliğimiz yatırımları artırmaktır. Önceliğimiz yatırımları artıracak adımlar atmak. Devletimizin kaynaklarıyla yatırımcılara hizmet veriyoruz” dedi.
"İhracatçılara ve turizmcilere 150 milyar liralık düşük faizli kredi imkanı sağlanacak"
Nebati, düşük faizli kredilerin yatırımları artırmak amacıyla sağlanacağını belirterek, "İhracatçılara ve turizm sektörüne uygun faiz oranlarıyla uzun vadeli TL krediler sunuyoruz. Ancak yüksek enflasyon ile sunduğumuz oranlar çok makul. Bu TL'ye güvenmeyi hedefleyen bir konseptin ürünüdür. Bu çerçevede, uzun vadeli ve düşük faizli krediler için toplam 150 milyar lira, ihracatçılara 100 milyar lira ve turizmcilere 50 milyar lira sağlanacak. Bu krediler, ihracatı artan, ithalatı azalan alanlardaki yatırımlara yönlendirilecek. Bunlar arasında makine ve beyaz eşya yatırımları öncelikli olacak. Minimum 3, maksimum 10 yıl süreyle kullandırılan bu kredilerin maliyeti yüzde 9'a kadar çıkabiliyor. Küçük ve orta ölçekli işletmeler için 250 milyon lira, küçük ve orta ölçekli olmayan işletmeler için 1,5 milyar lira sınırı şimdiden görüldü. Bu kredilerin anapara erteleme süresi kredi başvurusunun yapıldığı tarihten itibaren en fazla 2 yıl geçerlidir.
"Öncü göstergeler ilk çeyrekte büyümenin yüzde 6-7 olacağına işaret ediyor"
Bakan Nebati, "Sanayi üretimi ilk iki ayda yıllık yüzde 10,7 arttı. İlk çeyrekte ihracat yıllık 235,6 milyar dolara yükseldi. Şubat ayında toplam istihdam 30 milyon kişiyi aşarak rekor kırdı. İşsizlik yüzde 10,7'ye düştü. Bu kilit göstergeler, 2022'nin ilk çeyreğinde büyümenin yılda yüzde 6-7 olacağını gösteriyor.
"Bahçıvan: İş dünyamız için çok sevindirici bir gelişme"
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, “Sektörümüzü nitelikli, sürdürülebilir, yüksek teknolojili ve katma değerli bir yapıya taşımada sanayi ve halk arasındaki koordinasyonun her zamankinden daha önemli olduğuna inanıyoruz. Sanayicilerimiz yatırımları çeşitlendirmek ve geliştirmek istiyorlarsa, "Yoğun rekabet ortamında faaliyetlerini sürdürmenin yanı sıra faaliyetleri yüzde 9 oranında azalacaktır" dedi.
"Kdv indirim talebi"
Bahçıvan, "Hepimizin bildiği gibi pek çok üründe KDV oranlarındaki değişiklikler yeni oldu. Başta temel tüketim ürünleri olmak üzere bazı ürün gruplarındaki fiyat artışlarının tüketici KDV kurallarına ışık tuttuğu ortada. KDV'nin muhafazası" Yüzde 18 ile daha da artırmak. KDV'nin sadeleştirilmesi ve kapsamlı bir reformdan geçmesi gerektiğini düşünüyoruz "dedi.