Baharın yaklaşmasıyla birlikte Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan Nevruz Bayram'ı yeni yıl ya da doğanın uyanışı ve bahar bayramıdır.
Türklerin Ergenekon'dan demirden dağı eritip çıkmalarını, baharın gelişini,doğanın uyanışını temsileden nevruz Eski Türk geleneklerinin önemli günlerindendir
Yazılı olarak ilk kez 2. yüzyılda Pers kaynaklarında adı geçen Nevruz, İran ve Bahai takvimlerine göre yılın ilk gününü temsil eder. Anadolu ve Orta Asya Türk halklarındada Nevruz, Göktürklerin Ergenekon'dan edilerek baharın gelişi olarak kutlanıyor
Her yıl yurdun dört bir yanında yakılan nevruz ateşi bu bayramın en simgesel etkinliklerinden biridir. Birçok yörede yakılan ateşin üzerinden atlanarak baharın gelişi karşılanıyor.
Nevruz Bayramı'nda etkinliklerin düzenlendiği alana geleneksel Nevruz Ateşi yakılır.Eski Türklerde inanca göre ateş kendilerini kötülüklerden arındırıyor ve hastalıklardan koruyordu.Bu nedenledirki Nevruz kutlamalarında da ateş yakılarak üzerinden atlanırdı.
2010'da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 3000 yıldan beri kutlanmakta olan İran kökenli bu şenliği,Dünya Nevruz Bayramı ilan etmiştir.
Bazı topluluklar bu bayramı 21 Mart'ta kutlarken, Kuzey yarım kürede ilkbaharın başlamasını temsilen22 Mart veya 23 Mart'ta kutlanmaktadır.