İspanya, EUROMALE RPAS (Eurodrone) programı için tüm hazırlıkları tamamladı. Bu kapsamda gerekli olan tüm finansman ve izinler çıkartıldı.
EUROMALE programı; Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya tarafından desteklenen ve Avrupa endüstrisi ile OCCAR (Ortak Silahlanma İş Birliği Teşkilatı) aracılığıyla sözleşmeye dökülen Uzaktan Kumandalı Hava Sisteminin (RPAS) tasarımı, geliştirilmesi ve üretimi için başlatılan çok uluslu bir program.
Airbus’a göre Eurodrone, modüler tasarımı sayesinde minimum kısıtlamalar ve kolay taşınabilirlik temelinde sivil hava sahasına gerçek entegrasyona hazır, gelecekteki herhangi bir muharebe hava sisteminin ana direklerinden biri olacak şekilde tasarlanmıştır.
Tasarım; İstihbarat, Gözetleme, Hedef Tespiti ve Keşif (ISTAR) operasyonları için çok fonksiyonlu kabiliyetler ve önemli bir büyüme potansiyeli sunacak. Gereksinimler ve spesifikasyonlar, son kullanıcılar (Almanya, İspanya, Fransa ve İtalya), sözleşme makamı (OCCAR) ve katılımcı endüstriyel ortaklar (Dassault Aviation, Leonardo ve Airbus İspanya) arasında müzakere edildi ve uyumlu hale getirildi.
İspanya için program kapsamında 4+2 şeklinde 6 adet sistemin üretilmesi planlanıyor. İspanya’nın programdaki katılım payı ise %23 olarak belirtiliyor.
İspanya program kapsamında yaklaşık 1.9 milyar avroluk bir bütçeye onay vermiş durumda. Dört sistem (her bir sistem üç İHA’dan ve iki yer kontrol istasyonundan oluşuyor) için ayrılan bütçe 1.7 milyar avro.
Eurodrone programının diğer katılımcısı olan ülkeler ise gerekli olan bütçeleri çoktan onaylamış ve projeye yeşil ışık yakmıştı. Programın başlaması için artık herhangi bir engel kalmadı.
Program kapsamında hedef ise dört üretici ülke için 2034 yılına kadar 20 sistem (60 adet) Eurodrone üretilmesi. Programda ilk uçuş hedefi 2025 yılı olarak belirtiliyor. İlk seri üretim İHA’ların ise 2028 yılında başlaması bekleniyor. Tabi bir aksilik olmazsa.
MALE (Orta İrtifa, Uzun Havada Kalış) sınıfında olacak olan Eurodrone, toplamda 2 turboprop motorlu olacak. İHA’nın kanat genişliği 26 metre, uzunluğu ise 16 metre olacak. Maksimum kalkış ağırlığı (MTOW) ise 11 ton olarak belirlenmiş durumda. Faydalı yük taşıma kapasitesi ise 2.3 tona kadar çıkabiliyor. İHA’nın 24 saat havada kalış süresine sahip olması da isterler arasında yer alıyor.