AB, İspanya, Fransa ve Portekiz, H2MED Projesi ile birlikte en önemli enerji merkezlerinden birini kurarak Rusya'ya cevap vermeye hazırlanıyor.
Bu zamana kadar ki en büyük yeşil hidrojen koridoru olan Celourico da Beira-Zamora ve Barselona-Marsilya hatlarındaki H2MED Projesi, İspanya, Fransa ve Portekiz, Avrupa Birliği'nin (AB) en önemli projelerinden biri olarak hayata geçmeye hazırlanıyor.
İspanya'nın Alicante kentinde AvroAkdeniz Zirvesi (UE-MED9) düzenlenmeden önce İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Portekiz Başbakanı Antonio Costa, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen bir araya gelerek projeyi ele aldı.
Dünya tarafından oldukça önemle takip edilen dörtlü toplantıdan sonra ortak bir açıklama yapıldı. Celourico da Beira-Zamora ve Barselona-Marsilya arasındaki yeşil hidrojen koridorunun yapımı konusunda anlaşma sağlandı ve 2,5 milyar avroluk bir maliyet hesaplaması yapıldı.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan AB Komisyonu Başkanı'nın tahminine göre 2030 yılında enerji hedefleri doğrultusunda 10 milyon ton üretim ve bunun yanında 10 milyon ton ithalat bekleniyor.
H2MED Projesi'nin AB hedefleri için önemli bir ilerleme olduğunu söyleyen AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bu projenin Fransa, Portekiz, İspanya'nın ortak çıkarlarına hizmet edeceğini de aktardı. AB'nin enerji kapısı konumuna gelen İber Yarımadası'nın en önemli enerji merkezlerinden biri olması bekleniyor.
Leyen konuşmasının devamında bu projenin yalnızca başlangıç olduğunun da altını çizdi.
İspanya Başbakanı Sanchez de bu proje sayesinde Rusya Develet Başkanı Putin'in enerji şantajına güzel bir cevap verdiklerini söyledi. İspanya, Portekiz ve Fransa'nın H2MED Projesiyle örnek teşkil ettiğini aktardı.
Sanchez, bu projenin AB'nin bu zamana kadar ki en büyük yeşil hidrojen koridoru projesinin iki ayağını oluşturduğunu söyledi. Birinci ayak Celourico da Beira (Portekiz) - Zamora (İspanya) arasında, ikincisi de Barselona (İspanya) - Marsilya (Fransa) arasında planladı.
Projenin bitimi AB'nin tükettiği yeşil hidrojenin yüzde 10'unu sağlamayı hedefliyor.
Portekiz Başbakanı da konuyla ilgili ifadelerinde enerji güvenliği konusundaki tedbirlerinin Rusya-Ukrayna savaşı vasıtasıyla arttığına değinirken yapacakaları projelerle hem çeşitliliği artırmayı hedeflediklerini hem de enrjide daha az bağımlı olmayı planladıklarını vurguladı. Enerjide hem ithalat hem ihracat yapmayı hedeflediklerini söyleyen Başbakan Costa, enerjide yeni bir kaynak yaratacaklarını söyledi.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron da projenin birçok sektöre katkısı hakkında açıklamalarda bulundu.
15 Aralık'ta AB Komisyonu'na sunulması beklenen H2MED'in yüzde 50'ye yakın finansmanının AB fonlarıyla karşılanması isteniyor.