Zorunlu aşı uygulamaları gündemde kalmaya devam ediyor...
Omicron nedeniyle Kovid-19 sayılarında hızla artan rakamlar Fransa’da 350 bini, İtalya’da 200 bini, İspanya’da 180 bini, Almanya’da ise 80 bini buldu. Hükümetler yetişkinler için aşıyı zorunlu hale getirecek uygulamalara devam ederken aşı karşıtı protestolar da sürüyor.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen aralık ayında yaptığı açıklamada “Avrupa Birliği’nin zorunlu aşıyı tartışmasından yanayım, ancak bu karar üye devletlere ait” demişti. Aşıyı zorunlu hale getiren tek AB ülkesi Avusturya oldu.
Aşının zorunlu hale gelmesinde her hükümetin bakış açısı farklı:
Almanya'da Başbakan zorunlu aşı konusunda oldukça ısrarcı davranırken sağlık çalışanlarına aşı olma zorunluluğu getiren tasarı Aralık ayında meclisten geçti ve aşıların tamamlanması için 15 Mart’a kadar süre verilmişti. Hükümet şimdi de tüm vatandaşlara aşı zorunluluğu getirilmesi için çalışmalarını yürütüyor. FDP’li 30’a yakın milletvekili zorunlu aşının anayasaya aykırı olduğunu savunuyor. Aşırı sağ parti AFD zaten aşının her türlüsüne karşı. Diğer partilerde de milletvekilleri arasında değişik görüşler mevcut.
Fransa'da Macron zorunlu aşı uygulaması yerine sosyal hayatta kısıtlamayı tercih etti. Fransa, 15 Ekim 2021 tarihine kadar aşılarını tamamlamayan 3 bine yakın sağlık çalışanını da açığa almıştı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Le Parisien gazetesine verdiği röportajda, zorunlu aşı kararı almak istemediğini ancak aşısızların sosyal hayattaki faaliyetlere erişimlerini mümkün olduğunca kısıtlayacağını bildirerek “onları hayatlarından bezdirmek istiyorum” ifadelerini kullanmıştı.
İtalya'da ise 50 yaş üstüne aşı zorunluluğu getirilmiş Kovid aşısı sağlık çalışanları, eğitim personeli, ordu ve emniyet mensupları zaten zorunlu tutulmuştu.
İspanya'da halkın bilinçli tavıları sebebiyle zorunlu aşı gündeme dahi gelmedi. Sağlık Bakanı Carolina Darias, yüksek farkındalığa değinerek isteğe bağlı aşı uygulamasını sürdüreceğini vurguladı.
Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin çoğunluğunda belli meslek gruplarına aşı zorunluluğu getirilmişken zorunlu aşı uygulamasının bir süre daha günemi meşgul edeceği tahmin ediliyor.