Avrupa Rus kömürünü reddediyor. Sırada petrol mü var?

Yayın Tarihi: - Güncelleme Tarihi:

Rus kömür ithalatı aşamalı olarak durduruldu.

Avrupa Rus kömürünü reddediyor. Sırada petrol mü var?

Avrupalı ​​liderler , Ukrayna'nın Bucha kentinde yaşanan vahşet kanıtlarının tetiklediği yeni yaptırım paketinin bir parçası olarak Rus kömür ithalatını aşamalı olarak durdurmayı kabul etti. Sırada petrol ambargosu olabilir.

Avrupa Komisyonu'nun Cuma günü yaptığı açıklamaya göre, Rus kömürünün her türü Avrupa Birliği'nden yasaklanacak. Bir AB kaynağı CNN Business'a verdiği demeçte , Avrupa önümüzdeki dört ay içinde ithalatı azaltmayı planlıyor.
 
Avrupa ilk kez Rusya'nın geniş enerji sektörünün ardından geliyor , ancak Cuma günü Ukrayna'nın Kramatorsk kentindeki bir demiryolu terminaline düzenlenen füze saldırısının ardından petrol ambargosu çağrısını tekrarlayan Ukrayna için yeterince ileri gitmiyor. Başkan Volodymyr Zelensky'ye göre yaklaşık 30 kişi ve yüzlerce kişi yaralandı.
 
"Avrupa, Rusya'dan gelen petrol arzına karşı bir ambargo uygulanmasını daha ne kadar görmezden gelebilir?" dedi Zelenski.
 
Avrupa Komisyonu, bloğun doğal gaz ithalatının yaklaşık %45'inin ve petrol ithalatının yaklaşık %25'inin Rusya'dan geldiğini söylüyor. Avrupa Birliği, savaşın başlamasından bu yana yaklaşık 35 milyar Euro (38 milyar dolar) değerinde Rus enerjisi ithal etti.
 
Kömür her zaman daha kolay bir hedefti: Avrupa, kömürünün neredeyse yarısını Rusya'dan ithal ediyor, ancak dünyanın en kirli fosil yakıtına olan talep zaten azalıyordu ve alternatif kaynaklar doğal gazdan daha kolay erişilebilir durumda.
Yine de Bucha ve Kramatorsk'tan gelen şok edici raporlar, AB liderleri üzerindeki Rusya'dan petrol ithalatını yasaklamayı veya kısıtlamayı da düşünmeleri yönünde baskıyı artırdı.

Petrol yasağı ne kadar olası?

Uluslararası Enerji Ajansı'na göre Rusya, Suudi Arabistan'ın ardından dünyanın en büyük ikinci ham petrol ihracatçısı ve geçen yıl küresel arzın %14'ünü oluşturdu . Rusya, Ukrayna'yı işgal etmeden önce ihracatının yaklaşık üçte ikisi Avrupa'ya gitti.
Mart ayında Avrupa, kendisini Rus gaz ve petrolünden kurtarmak için 2027'ye kadar bir son tarih belriledi. Ancak çok daha erken başlayan bir petrol ambargosu artık masanın üzerinde. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Çarşamba günü Avrupa Parlamentosu'na yaptığı açıklamada, beşinci yaptırım paketinin "son olmayacağını" söyledi.
 
"Evet, şimdi kömürü yasakladık, ama şimdi petrole bakmamız gerekiyor" diye ekledi.
 
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rus petrolünün tamamen yasaklanmasını açıkça destekleyen ilk liderlerden biriydi. Pazartesi günü bir Fransız yayın kuruluşuna konuşan Macron, Bucha'da savaş suçları işlendiğine dair "çok açık işaretler" olduğunu ve Avrupa'nın "bunun kaymasına izin veremeyeceğini" söyledi.
Cuma günü, Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire CNN'ye, Fransa'nın günün erken saatlerinde demiryolu saldırısını gördükten sonra Rus petrolünü yasaklamayı beklemek istemediğini söyledi.
 
"Fransa endişe duyduğu için daha ileri gitmeye ve petrol yasağına karar vermeye hazırız ve bundan sonraki adımların ve sonraki tartışmaların Rus petrolünün yasaklanması sorununa odaklanacağına derinden inanıyorum" dedi.
 
Almanya Başbakanı Olaf Scholz Cuma günü yaptığı açıklamada, Almanya'nın "bu yıl" Rus petrolü ithalatını durdurabileceğine inandığını söyledi. Londra ziyareti sırasında İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile düzenlediği basın toplantısında konuşan Scholz, Almanya'nın Rus petrol ithalatından bağımsız olmak için "aktif olarak çalıştığını", ancak Almanya'nın Rus gazından vazgeçmesinin daha uzun süreceğini de sözlerine ekledi.
 
Petrol yaptırımlarıyla ilgili daha fazla ayrıntı, Pazartesi günü AB dışişleri bakanlarının görüşmeler için bir araya geldiği gün gelebilir. Tablodaki seçenekler arasında petrol ithalatının vergilendirilmesi ve alıcıların yalnızca belirli koşullar altında Rusya tarafından kullanılabilen bir emanet hesabına ödeme yapmaya zorlamak yer alıyor.
Tüm AB üye ülkelerinin anlaşmaya varmasını sağlamak zor olabilir. Rus petrolüne bağımlılık Avrupa Birliği'nde büyük farklılıklar gösteriyor. Macaristan özellikle teşhir ediliyor ve ülkenin yeni seçilen başbakanı ve uzun süredir Devlet Başkanı Vladimir Putin'in müttefiki olan Viktor Orban, herhangi bir teklifi boşa çıkarabilir.
 
Orban, Mart ayı başında yaptığı açıklamada, "Rusya'nın silahlı saldırısını ve savaşı kınarken, Macar ailelerine savaşın bedelini ödemelerine izin vermeyeceğiz" dedi.
Yaptırımlar petrol ve gaz alanlarını da kapsayacak şekilde genişletilmemeli” dedi.

Avrupa başa çıkabilir mi?

Rus doğalgazına yönelik yaptırımların neden olacağı ekonomik zarar nedeniyle bu noktada pek olası olmasa da, Avrupa Rus petrolüne yönelik bir ambargoya daha iyi dayanabilir.
 
Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Kanada ve Avustralya'nın tümü Rus petrolüne yönelik yasakları açıkladı ve bankalar, tüccarlar, nakliyeciler ve sigorta şirketleri mali yaptırımlara maruz kalmaktan kaçınmaya çalışırken, daha geniş bir fiili ambargo şimdiden devreye girdi.
 
Shell, TotalEnergies ve Neste gibi Avrupalı ​​petrol şirketleri Rus ham petrolünü satın almayı bıraktı veya bu yılın sonuna kadar da yapacak.
 
Küresel ölçüt olan Brent ham petrolünün fiyatı, Mart ayı başlarında hızla artarak 14 yılın en yüksek seviyesi olan 139 doları geçti , ancak o zamandan beri geri düştü ve varil başına 100 dolar civarında işlem gördü. Ve Rusya'nın Ural kalite ham petrolü, rekor bir indirimle varil başına yaklaşık 34$ altında işlem görüyor.
 
Son günlerde, zengin ülkeler fiyatları düşürmek ve Rus arzındaki azalmaya karşı koymak için petrol rezervlerini kullanma sözü verdiler. Mart ayında ABD 180 milyon varili serbest bırakacağını duyurdu . IEA üyesi ülkeler de bunu takip ederek küresel stoklara 60 milyon varil daha ekledi.
 
Rystad Energy'de analizden sorumlu başkan yardımcısı Claudio Galimberti, AB petrol ambargosunun Rusya üzerindeki etkisinin, ihracatın Asya'ya ne ölçüde yönlendirilebileceğine bağlı olacağını söyledi.
 
"Petrol ihracatının çoğunu Avrupa'dan Asya'ya yönlendirmeyi başardığı sürece, etkisi - nispeten konuşursak - çok büyük olmayabilir. Aksi takdirde, büyük ölçüde petrol ihracatına bağımlı olduğu için Rus ekonomisini tamamen sakat bırakır" dedi. CNN.
Avrupa, Rusya'nın petrol ihracatının yarısından fazlasını oluştururken, IEA'ya göre Çin, yaklaşık %20'lik payla en büyük tek alıcı konumunda.
Gönder
runtobet casino siteleri