AB Konseyi, AB ülkeleri ile Avrupa Parlamentosu müzakerecileri arasında hazırlanmış olan ETS revizyonunu içeren düzenleme paketinde uzlaşıldığını duyurdu.
AB Konseyinin yapmış olduğu bir duyuruya göre, AB ülkeleri ile Avrupa Parlamentosu müzakerecileri arasında, Avrupa Yeşil Mutabakatı'ndaki iklim hedeflerinin yakalanması amacıyla hazırlanmış olan AB Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) revizyonunu içeren düzenleme paketi konusunda yapılan görüşmelerde uzlaşı sağlandı. Öyle ki konu üzerine yapılan açıklamada, ETS'nin enerji yoğun endüstriler ve elektrik üretim sektöründeki emisyon tahsisatlarına ve emisyon ticaretine yönelik bir karbon piyasası olduğu ve sistemin karbon emisyonlarını azaltmayı hedeflediği hatırlatıldı.
Ayrıca yapılan hatırlatmalar arasında ETS'nin 2005 yılında yürürlüğe girdiği ve ETS sistemiyle bugüne kadar AB ülkelerindeki emisyon oranlarının %41 düşürüldüğü de yer aldı. Bunun dışında ise yapılan bu anlaşmanın, emisyonları daha fazla azaltmak amacıyla sistemi daha iddialı hale getireceği ifade edildi.
AB'nin yapmış olduğu bu açıklamada, ETS'nin kapsamış olduğu sektörlerde 2030 senesine kadar genel emisyon oranını azaltma hedefinin %43'ten %62'ye çıkarıldığına dikkat çekildi. Bu hedefe yönelik olarak ise AB'deki emisyon izin miktarlarının 2024 senesinden itibaren azaltılacağı ifade edilmekte. Konu üzerine yapılan açıklamada ayrıca, ETS sistemi kapsamında endüstrilere yönelik ücretsiz izin tahsisatlarının da 2026 senesinden itibaren kademeli biçimde azaltılacağı ve 2034 senesinde ise tamamen kaldırılacağı duyuruldu.
Deniz taşımacılığı emisyonlarının da ETS'e dahil edilmiş olduğu belirtilen açıklamada, bu sektöre özel olarak yükümlülüğün kademeli biçimde uygulanacağı ifade edildi. Aynı açıklamada, binalar ve kara yolu taşımacılığı sektörlerine yönelik farklı bir emisyon ticareti sistemi kurulacağı ve bunun da 2027 senesinde yürürlüğe gireceği bildirildi.
Yoksul hanelerin ve küçük işletmelerin, yeni sistemin mali etkilerine karşı desteklenmesi amacıyla bir Sosyal İklim Fonu kurulacağı duyuruldu. Yapılan bu duyuruda fonun, AB'nin bütçesinin bir parçası olacağı ve 65 milyar avroya kadar gelir tahsis edilebileceği ifade edildi. Bahsi geçen bu fon, Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın bir parçası olan ve emisyonları 2030 senesine kadar en az %55 azaltmayı amaçlayan 55'e Uyum-Fit for 55 paketindeki düzenlemeleri de içermekte.
ETS kapsamında Avrupa ülkelerindeki sanayi tesisleri ve enerji üreticileri, daha önce belirlenmiş olan eşik değerlerden daha fazla karbon salımı gerçekleştirmeleri durumunda karbon sertifikalarına ihtiyaç duymaktalar. Bu sertifikaların fiyatı ise talebe göre değişiklik arz etmekte. Hal böyle olunca karbon sertifikaları, üretici kesime önemli maliyetler doğurmakta. Bu sebeple de sanayi tesisleri karbon salınımlarını azaltmaya yönelik yatırımlarda bulunuyor ve buna göre tedbirler alıyor.
Yukarıda içeriğine değinmiş olduğumuz bu paket, henüz yürürlüğe girmemiş durumda. Buna yönelik olarak söylenebilir ki, paketin yürürlüğe girmesi için AB ülkeleri ve Avrupa Parlamentosu tarafından resmen onaylanması, bunun ardından ise AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanması gerekmekte. Yani henüz bahsi geçen bu düzenlemeler geçerli değil.