Avrupa Birliği'nin telefonlar için geliştirdiği USB-C şarj aleti, giyilebilir cihazlara da gelecek.
Avrupa Birliği, ay başlarında tüketiciler için önemli bir adıma imza attı. iPhone da dahil AB’de satımı yapılan bütün yeni cihazların, bir USB-C şarj cihazı kullanabilmesi için 28 Aralık 2024 tarihine dek süre verdi. Bunun sebebi de tüketicilerin yeni elektronik ürün alırken yeniden şarj cihazı almamaları. Son haberlerde ise bu adımın, giyilebilir cihazlar için de geçerli olacağı yazıldı.
iPhone’un da dahil olduğu bu adımla beraber bütün yeni cihazların USB-C şarj cihazı kullanması gerekecek. Fakat bu husus Android için geçerli olmayacak gibi duruyor.
Bunun sebebi de Android telefonlar halihazırda USB-C bağlantı noktalarından şarj doluyor. Bu sebepten de, Android destekli cihaz üreticileri için bir zaruriyet değil. Apple için ise Lightning kablolarının eskisi gibi gelir sağlamayacağı anlamı taşıyor. Bu sayede her sene 264,4 milyon ABD dolarına kadar tasarruf etmeleri tahmini yapılıyor.
Son haberlerde benzer bir adımın, dünyanın en büyük ikinci akıllı telefon pazarı olma özelliğine sahip Hindistan'ın atacağı belirtildi. Hindistan Standartları Bürosu (BIS), tüketicilere hem zaman hem de para kazandırmak ve e-atıkları azaltmak hususunda AB ile aynı fikirlere sahip. Hindistan Tüketici İşleri Departmanı, üreticileri iki ayrı türde şarj bağlantı noktası kullanmayı teşvik edecek.
Akıllı telefon ve tablet gibi mobil cihazlar için USB Type-C şarj cihazı kullanılması için teşvik edilecek. Giyilebilen elektronik cihazlar için başka bir evrensel şarj sistemi tasarlanacak. Bu cihazlar içinde kablosuz kulaklıklar, akıllı saatler ve spor izleyicileri de dahil olacak. Hindistan’da ayrıca yapılması planlanan bu adımı gerçekleştirmek için birkaç yılın daha geçmesi gerekiyor.
Ülkede Android’in %71’lik bir pazar payına sahip olmasından ötürü tablet, akıllı telefon ve dizüstü bilgisayarlar için durum daha net gibi gözüküyor. Ayrıca Hindistanlı tüketicilerin USB-C bağlantı noktalarına alışık olduğu da söylenebilir.