Asya Merkez Bankaları, Fed'in faiz artışları ve agresif tutumu sebebiyle rezervleri eritiyor. İşte detaylar...
Asya Merkez Bankaları sahip olduğu rezervleri gitgide kaybediyor. Öyle ki açıklanmış olan verilere göre Tayland'daki döviz rezervleri 221.4 milyar dolara kadar geriledi. Bu rakam, 2 seneden de uzun bir sürenin en düşük seviyesi anlamına gelmekte. Endonezya'da ise her ay düzenli açıklanmakta olan verilere göre, rezervler 2020 senesinin kasım ayından bu yana görülen en düşük seviyede. Güney Kore ve Hindistan'da rezervler 1 seneden daha uzun bir sürenin en düşük seviyesine kadar gerilemişken Malezya'da bu gerileme, 2015'ten bu yana yaşanmış olan en büyük gerilemeydi.
1997 senesinde yaşanmış olan Asya krizinden bu yana Asya Merkez Bankaları, dalgalanmaların olduğu dönemlerde dolar biriktiriyorlardı fakat bu sene durumlar biraz daha farklı bir hale geldi. Fed'in faiz artışlarına başlaması ve agresif tutumu, bu durumun asıl sebebi oldu.
Goldman Sachs'in ifadelerine göre, gelişen Asya ülkelerinin dış finansmanında yaşanan kötüleşme ve Fed'in faiz artışları sebebiyle risk iştahında yaşanan azalma bu şekilde ilerlemeyi sürdürebilir.
Filipin pesosu 2005 senesinden bu yana en düşük seviyesini görürken Hint rupisi geçtiğimiz hafta içerisinde rekor seviyede düşük seviyeye geriledi.
HSBC Holdings Asya Ekonomisti Frederic Neumann, konu ile ilgili olarak Asya Merkez Bankalarının 'rüzgara karşı durmak için' döviz piyasalarında oynamalar yaptığını ifade etti ve şu yorumda bulundu:
"Bu trendin tersine dönmesi için dolar gerilemeli. Bu da, Fed'in sıkılaşma döngüsünü sonlandıracağına dair yatırımcıyı ikna ettiğinde olabilir.''