ASPİLSAN, Milli Muharip Uçak (MMU) Programı dahilinde ‘Acil Güç Bataryası’ üretimine başladı. Şirket; HÜRKUŞ, HÜRJET, GÖKBEY ve ATAK-II platformları için de çalışmalar sürdürüyor.
Kayseri’de gerçekleşen AEROEX 2022 Uluslararası Havacılık ve Uzay Teknolojileri Sempozyumunda konuşma yapan Aspilsan Havacılık Projeleri Grup Yöneticisi olan Özgür Şıvgın, 18 Mart 2023 yılında hangardan çıkış yapması hedeflenen Milli Muharip Uçak için Acil Güç Bataryası üretimine başladıklarını ve roll-out töreninde uçak üzerinde Aspilsan bataryası bulunacağını belirtti.
Şirket ayrıca HÜRKUŞ, HÜRJET, T625 GÖKBEY ve beraberinde T929 Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri (ATAK-II) projeleri için de Lİ-İON batarya yerlileştirme projeleri yürütüyor.
Milli Muharip Uçak (MMU)
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarını karşılamak için başlatılan Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi ile Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan ve 2030 senesinden itibaren kademeli olarak envanterden çıkartılması düşünülen F-16 uçaklarının yerini alabilecek yurt içi imkân ve kabiliyetler ile oluşturulan modern uçakların üretilmesi hedeflenmektedir.
Milli Muharip Uçak çerçevesinde üretilecek olan uçakların, sınıfındaki diğer 5. Nesil uçaklar gibi düşük görünürlük, dâhili silah yuvası yine yüksek manevra kabiliyeti, yükseltilmiş durumsal farkındalık gibi teknolojilere sahip olmaları hedefleniyor. Bu kapsamda MMU; 2023 senesinde hangardan çıkacak, 2026 senesinden ilk uçuşunu yapacak ve 2030 yılından itibaren envantere alınacaktır.
Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’nın ˜ hissesini elinde bulunduran Aspilsan enerji firması 2 Nisan 1981 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin batarya ihtiyacını karşılamak için Kayseri’de kurulmuştur. Firma günümüzde yaklaşık 150’nin üzerinde ürün çeşitliliğine ulaşmış ve aynı zamanda sivil/askeri her türlü telsize, savaş araç gereçlerine, uçak ve beraberinde helikopterlere ait aküleri üretebilecek seviyeye gelmiştir.
Şirket Ürün ve Hizmet Alanları:
Her Türlü Ni-Cd, Ni-MH, Li-İyon, Li-Po Pil ve Bataryalar
Güneş Pili, Isıl Pil ve Yakıt Pili
Yenilenebilir Enerji
Enerji Depolama Sistemleri
Şarj Cihazları
Pil/Batarya Laboratuvar Test Sistemleri
Nikel Kadmiyum Komple Uçak Akü ve Hücreleri
İlk olarak 1993 tarihinde Hava araçları için batarya üretimine başlamış olan şirket F-16 savaş uçağı (Blok 30/40/50), CASA CN-235 hafif nakliye uçağı ardından COUGAR AS-532 genel maksat helikopteri, UH-60 helikopteri gibi hava platformları için akü üretimi gerçekleştirmiş ve yine Türkiye’nin gelecek havacılık projeleri olarak isimlendirilecek olan Hürjet, MMU, T929 ve birçok proje için akü/batarya geliştirme faaliyetlerini sürdürmektedir.