Artan Enerji Maliyetleri Firmaları GES'e Yönlendirdi

Yayın Tarihi: - Güncelleme Tarihi:

Otel endüstrisi, küresel ısınmanın azalması için kolları sıvadı. İşte detaylar...

Artan Enerji Maliyetleri Firmaları GES'e Yönlendirdi

Otel endüstrisi, küresel ısınmanın 1,5°C seviyesiyle sınırlanması hedefi koyan Paris İklim Anlaşması’na uyabilmek için harekete geçerken artan enerji maliyetleri ise bu yatırımların hızlanması konusunda harekete geçmiş gibi duruyor. Öyle ki birçok otel grubu, tüketmiş oldukları enerjinin %100'ünü yenilenebilir kaynaklar üzerinden sağlamaya çalışıyor.

Ayrıca Türkiye'ye dönecek olursak EPDK‘nın 'kullandığın kadar üret’ şeklinde almış olduğu karar sektör temsilcilerini endişelendiriyor. Bu bağlamda sektör temsilcilerinin savunması ise sektör doğası gereği mevsimlik olarak çalıştıkları ve sabit bir tüketim hacminin bulunmadığı yönünde.

Ayrıca belirtmek gerekir ki şu anda dünya ortalamasına göre otellerin kullanmış olduğu enerjinin %20’si yenilenebilir enerji kaynaklarından gelmekte.

Türkiye’deki oteller de GES yatırımlarına hız verdi. 

Yenilenebilir enerji yatırımları ile ilgili olarak açıklamada bulunan ÇATIGES CEO’su Utku Korkmaz, yapmış olduğu açıklamada “Türkiye’deki oteller de GES yatırımlarına hız verdi. Bu kapsamda 15 şehirde 60’ın üzerinde turizm amaçlı kullanılan işletmeye kurulum yaptık. Ege, Marmara ve Akdeniz bölgesi bu yatırımlarda önde gidiyor” ifadelerine yer verdi. Ege’nin turizm ve şahıs projeleri alanlarında bir tık daha önde olduğuna işaret eden Korkmaz, endüstriyel ölçekteki projelere bakılır ise de Trakya ve Ege Bölgesi’nin farkındalığının ve talebinin gayet yüksek olduğunu belirtti. Bu konuda, son 3 sene boyunca yapılan otellerin çatısının güneş santrali ile enerji üretmek ve buna bağlı olarak da tüketmek için projelendirildiğini belirten Korkmaz, “Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde çok sayıda otel elektriğini çatısında üretmekte” ifadesine yer verdi.

4 sene-25 MW 

Sektörde artan enerji maliyetlerine karşı koyabilmek ve salınan küresel karbon emisyonlarını daha aza indirebilmek için kararlı ve pratik adımlar atıldığını söyleyen Korkmaz, “Türkiye’de yaklaşık 9 bin otel amaçlı kullanılan bina bulunuyor. Bu binaların da 8 milyon metrekarelik bir alan kapladığı düşünülüyor. Bunun içerisinde kullanılabilir yapıları ve onların çatı alanları düşünüldüğünde Türkiye özelinde yaklaşık 300 MW’lık bir potansiyel hesaplanıyor” ifadelerine yer verdi.

Buna bağlı olarak sektörde tanımlanmış olan kapasitelere bakıldığında, 3 ila 4 sene içerisinde 25 MW’lık bir potansiyel olduğunu belirten Korkmaz, “Otellerin çatılarına GES kurmayla ilgili şu an bir engel ya da aksatıcı bir durum yok” ifadelerine yer verdi.

2030 hedefi

ÇATIGES CEO’su Utku Korkmaz hedeflerine ilişkin olarak ise “2030 taahhütlerine göre otel zincirleri sahip oldukları, yönettikleri, kiraladıkları ya da franchise verdikleri mülklerinde kullanılan enerjiden kaynaklanan emisyonlarda en az yüzde 50’lik bir azalma hedefliyor. 2030 yılına kadar yeni inşa edilecek olan otellerin çok düşük/sıfır karbon emisyonunda faaliyet göstermesi hedeflenmekte. Yenilenebilir enerjinin rolünü en üst düzeye çıkaran enerji planları tüm dünyada özellikle turizm sektöründe devreye alınıyor” ifadelerine yer verdi.

Çoğu işletme Burdur’dan Isparta’dan arazi alımı gerçekleştirdi

Son dönemde bütün sektörlerde GES yatırımlarına yönelindiği konusunda açıklamada bulunan Göze Enerji Yönetim Kurulu Başkanı, Arda Gökçe, bu durumun yenilenebilir enerji konusunda talep artışına neden olduğunu belirtti. Turizm sektörünün bu konuda ciddi yatırımlarda bulunduğunun altını çizen Gökçe, “Şu anda 4 büyük otelin GES kurulumunu gerçekleştiriyoruz. Bize gelen talep çok fazla. Özellikle kendi işletmesinde GES kurulumunun müsait olmadığı otel sahipleri arazi satın aldı ya da kiralamaya gitti. Bu projelerin etap etap başlamasını bekliyoruz. Antalya, Belek, Manavgat ve Alanya’daki çoğu işletme Burdur’dan Isparta’dan arazi alımı gerçekleştirdi” ifadelerine yer verdi.

 

EPDK kararı yavaşlama yaratabilir

Turizm sektöründe GES kurulumlarının yapılabilmesi için atağa geçildiğini ifade eden Gökçe, EPDK'nın almış olduğu son kararının bu yatırımların yavaşlamasına sebebiyet verdiğini belirtti. Gökçe, konu üzerine, “Eskiden üretilen elektrik, bir sınır olmadan yatırımcı tarifesi üzerinden şebekeye verebiliyordu. Şimdi bir sınır getirildi. Tükettiğin kadarını vereceksin şebekeye. Bu durum mevsimsel oteller için olumsuz bir tablo oldu. Hatta yatırımını buna göre yapan tüm işletmelerin planlarını, ödemelerini de bozacak. Ortada usulsüz bir durum yokken böyle bir kararın alınması hele ki dünyada enerji krizi yaşanırken çok büyük bir hata.” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: https://www.dunya.com/sektorler/enerji/oteller-ges-icin-ataga-gecti-haberi-667587
Gönder
runtobet casino siteleri