Analitik düşünme yeteneğinin 10 adımda nasıl geliştirebileceğinizi sizin için derledim.
Analitik düşünme, bir problemi veya konuyu tümden gelim yöntemiyle alt başlıklara ayırmak ve bu yöntemle her bir olasılığın değerlendirilmesiyle elde edilen verilerin birleştirilerek çözüme ulaşılmasıdır.
Başka bir deyişle; sebep sonuç ilişkisinin etkin bir şekilde kurmak ve konuların önce küçük parçalara ayırmak ve sonrasında bu parçalardan yola çıkarak bütünün çözümlenmesidir. Analitik düşünme yeteneğine sahip olanlar, karmaşık sorunlar karşısında pratik çözümler geliştirebilirler.
Problemin belirlenmesi,
Problemin daha küçük alt başlıklara bölünmesi,
Problemle ilgili bilgilerin toplanması,
Tüm bilgilerle sebep-sonuç ilişkilerinin kurulması ve verilerin yorumlanması,
Toplanan bilgiler ve öğrenilenlerle yeni çözüm yollarının ve fikirlerin geliştirilmesi,
Yeni çözüm yolları ve fikirlerin gözden geçirilmesi
İdeal çözümün uygulanması.
Veri analizi
Araştırma ve gözlem yapma
Eleştirel düşünme
Karmaşık problemleri çözme
Düzenli olarak okumak, yeni fikirlere daha açık olmanıza ve yeni bakış açıları kazanmanıza yardımcı olur. Özellikle merak ettiğiniz konularda farklı kaynaklardan bilgiler edinmek ve araştırma yapmak hem zihninizin dinç kalmasını hem de ufkunuzun genişlemesini sağlar
Geometri sorularında benzerlikleri keşfetmek,matematik problemlerinin aşamalarını takip etmek ve problemin sonucuna ulaşmak zihninizi canlı tutmanızı sağlar. Ayrıca sayısal bulmacalar çözmek denenebilir.
Zihninizi zorlayarak analitik düşünme ve kavrama becerilerinizi geliştirecek en etkili yollardan bir diğeri; sudoku,satranç, dama,go ve Scrabble gibi strateji ve zeka oyunları oynamak.
Bir münazara ekibine veya kitap kulübüne katılarak sosyal bir ortamda başkalarıyla birbirinden farklı problem ve fikirleri tartışabilirsiniz. Farklı deneyim ve görüşlerden faydalanabilirsiniz. Böylece, beyin fırtınası yapmak ve yeni fikirler üretmek konularında kendinizi kolaylıkla geliştirebilirsiniz. Kendinizi ifade etmek ve farklı bakış açılarını gözlemlemek konusunda becerilerinizi arttırabilirsiniz.
Detaylara önem vermek ve gözlem yapmak, etrafınızda olan bitenin daha fazla farkına varmanıza yardımcı olacaktır.Aynı zamanda da analitik düşünme ve eleştirel becerinizi geliştirmenizi sağlayacaktır.
Ayrıca etrafınızdaki nesnelere dikkat etmek, farklılıklarını incelemek ve ayırt edici özelliklerini aklınızda tutmaya çalışmak olayların ve durumların ayrıntıları üzerine düşünmek ve bağlantılar kurmaya çalışmak zihninizi sürekli canlı tutacaktır.
Yaratıcılığımızı geliştiren ve motive olmamızı sağlayan ve en önemli unsurlardan biri, meraktır. Merak ederek daha derin bilgiye sahip olmak ve bilgilerimizdeki boşlukları belirlemek, onlarla ilgili sorular sormak en ideal yöntemlerden biridir. Bu aynı zamanda mantıklı çözümler üretmemize yardımcı olacak ve düşüncelerimizi daha detaylı bir hale getirecek. Böylelikle analitik düşünme yeteneğimiz de gelişecektir.
Düzenli egzersiz yapmak,
Polisiye ve bilim kurgu türünde filmler izlemek,
Düşünmek için zaman ayırmak vb.
Günlük tutmak,
Her gün yeni bir şeyler öğrenmeye çalışmak.