Altına yönelim artıyor... “Rusya: Daha az ABD doları, daha çok altın” başlıklı notla değerlendirmelerde bulunuldu.
Rusya yaptırımlara karşı riskleri azaltmak için rezervlerinde, dış ticarette ve iç ekonomisinde doların payını azaltmaya hazırlanıyor.
Rezervlerde altın ve yuanın payında artış yaşanırken ticarette de euro yükseliyor.
“Rusya: Daha az ABD doları, daha çok altın” yazılı yayımladığı notta, Rusya'nın hem 2014'ten bu yana uygulanan Batı yaptırımları hem de yeni yaptırım sinyalleri nedeniyle son yıllarda rezervlerinde ve dış ticarette kullandığı para birimlerinde başarılı şekilde çeşitliliğe ulaştığı vurgulandı.
IIF, Rusya'nın dış ticaret ödemelerinde 2013'te yüzde 10 olan Euro payının 2021'de yüzde 30'a kadar yükseldiğini bunun yanında aynı dönemde doların payının yüzde 80'den yüzde 55'e gerilediğini belirtti.
Rusya Merkez Bankası'nın enflasyon hedeflemesi politikasının da ülke içinde döviz cinsi mevduat ve kredilerin azaldığı belirtildi.
Aynı zamanda Rusya Merkez Bankası'nın rezervlerinde dolar cinsi varlıkları belirgin şekilde azalttığını, elindeki ABD Hazine tahvillerini büyük oranda azalttığının altını çizen IIF, altın rezervlerinin Rusya'ya getirildiğini, rezervlerdeki diğer varlıkların da önemli ölçüde ABD ve Avrupa'dan Çin ve Japonya'ya kaydırıldığını kaydetti.
Rusya Merkez Bankası'nın 630 milyar doları aşan rezerv varlıkları içinde altının payının yüzde 20'yi aştığını, doların payının ise 2014 başında yüzde 43 iken 2021 ortasında yüzde 16'ya gerilediğini aktaran IIF, Çin yuanının payının da yüzde 13'e yükseldiğini vurguladı.
Rusya'nın dış ticaretinde öne çıkan isimler arasında Avrupa Birliği ve Çin yer alırken ülkelerle ticarette, ödemelerde euro ve yuanın payı artıyor. Ancak dolar bazlı ödeme yapılmasına karşı IIF, dış ticarette doların payının azaltılmasının kısa ve orta vadede sınırları olduğuna dikkat çekiyor.
Rusya'da mevduatta döviz payının bireylerde yüzde 21, şirketlerde yüzde 26 olduğunu, kredilerde de dövizin payının şirketlerde yüzde 23 olduğunu aktaran IIF, Rusya Merkez Bankası'nın bu oranları azaltması yönünde daha fazla çaba sarf etmesi gerektiğini belirtti.
IIF, dolarsızlaşma sürecini ilerletmek için Rusya Merkez Bankası'nın 2022'de dijital ruble projesinin pilot uygulamasına başlamasını ve iç ödeme sistemlerini geliştirmeye devam etmesini beklediklerini kaydetti.