Altın ve gümüşte, Powell'in Jackson Hole'de ki konuşmasının ardından çift yönlü dalgalanmalar olabilir.
Altın ve gümüş, haftaya kötü bir başlangıç yapmasının ardından bugün Fed Başkanı Jerome Powell'ın Jackson Hole sempozyumundaki açılış konuşmasına hazırlık yapıyor.
Dolar endeksinin 20 yıllık zirveye yükselip geri çekilmesiyle son haftaların en düşük seviyesinden toparlanan altın ve gümüşte analistlere göre fiyatlarda çift yönlü dalgalanma riski bulunuyor.
Powell'ın bugünkü konuşmasında, Fed’in sıkılaştırma politikasına dair vermesi beklenen mesajlar izlenecek.
MKS PAMP SA metal stratejisi başkanı Nicky Shiels değerlendirmesinde, "Jackson Hole'dan sonra Eylül ayına girerken değerli metalleri hem destekleyebilecek hem de köstek olabilecek asimetrik riskler ortaya çıkabilir” diyor.
Goldman Sachs başekonomisti Jan Hatzius ise, Powell'ın Jackson Hole'da ki konuşmasında Fed’in izleyeceği faiz politikasında yavaşlama olacağına dair işaretler vermesini bekliyor.
Bank of America analistleri, Rusya-Ukrayna savaşına rağmen altının 2022 yılı itibariyle yüzde 4’ten fazla düşüşüne karşın yükseliş potansiyeli olduğu görüşünde.
Bank Of Amerika notunda, “Fed'in atipik davranışının reel oranları daha da yükseltmesi nedeniyle altının yükselmesi beklenebilir. Stagflasyon korkuları gerçeğe dönüşürse, bize göre bu tahminler muhafazakar olabilir" bilgilerine yer verildi.
Saxo Bank Emtia Strateji Müdürü Ole Hansen, “Piyasa aslında hisse senedi tarafındaki belirsizliklere olumlu tarafta tepki vermeye çalışıyor. Güçlü bir dolar var ve ABD’de tahvil faizleri artıyor. Altınla alakalı dikkat edilmesi gereken konu piyasanın düşük enflasyona inanıp inanmayacağı. Fed’in bu konuda başarılı olup olmayacağı konusunda piyasaların düşüncesi altını ciddi şekilde etkileyecektir" şeklinde değerlendirmede bulundu.
Dünya Altın Konseyi, altın fiyatlarındaki baskının ana faktörü olarak yüksek nominal faiz oranları ve potansiyel gücü yüksek olan doları gösteriyor.
Destekleyici faktörler olarak ise şunları gösteriyor: Kalıcı enflasyon, para politikasındaki ve jeopolitikteki değişimlere bağlı piyasa oynaklığı, hisse senetlerinde artan volatilite. Faiz artışının hız kesmesi ve reel getirilerin düşmesi altın ve gümüşte alımları tetikleyebileceğine dikkat çekiyor.
Altın son günlerde dolar endeksinin güç kaybetmesiyle birlikte tepki veriyor fakat bu tepkiler oldukça zayıf.
Bu tepkilerin 1.778’in üzerine çıkana kadar teknik olarak yetersiz kalabileceği, ana direncin ise 1.807 dolar olduğu belirtiliyor.
Gümüş fiyatlarındaysa yeniden 20 doların üzerine çıkıp kalıcı olması beklentiler arasında bulunmuyor.
Commerzbank, gümüşün bu yılı 20.50 dolar seviyesinden kapatmasını bekliyor.
Diğer gündem haberlerine buradan erişebilirsiniz.