Almanya'da enerji krizi her geçen gün derinleşirken ülkede faaliyet gösteren doğalgaz ihracatçısı VNG devletten ekonomik destek isteyeceğini duyurdu.
Globalde enerji krizine dair endişeler Rusya-Ukrayna savaşının gölgesinde tırmanmaya devam ediyor.
Enerji krizi ile en çok mücadele etmek zorunda kalan ise Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya. Ülkenin doğal gaz ihracatçısı VNG, artan endişe sonrası yeni planlarını devreye koyuyor.
Almanya’nın Rus gazının en büyük ithalatçılarından biri olan VNG, hükümetten ayakta kalmak için yardım talebinde bulunacak. Bu talebin başlıca sebebi ise Rus gaz arzındaki düşüş oluyor. VNG, “Rus saldırganlık savaşının başlangıcına kadar, Almanya’daki gaz arzının güvenliğine katkıda bulunan sağlıklı bir şirket grubuydu.” Açıklamasında bulundu.
Rusya’nın başlattığı savaşın VNG üzerindeki finansal etkileri günden güne artıyor.
Temmuz’da toplam 19 milyar Euro’luk hükümet kurtarma paketini kabul eden Uniper gibi VNG de Rus gaz arzındaki büyük bir düşüşten etkilendi. Bu durum sonrası şirket gazı çok yüksek fiyatlarla almaya zorlandı.
VNG’nin toplam hacmi 100 TWh olan iki uzun vadeli Rus gaz sözleşmesi bulunurken, Bunlardan birisi Gazprom’un çoğunluk hissesine sahip olduğu Kuzey Akım 1 boru hattı oldu.
Gazprom geçtiğimiz günlerde Kuzey Akım 1 boru hattından gerçekleşen sevkiyatı tamamen kesmişti.a VNG’nin çoğunluk hissesine sahip olan, Almanya’nın kamu kuruluşu EnBW, geçtiğimiz ay bu iki sözleşmeden kaynaklanan toplam potansiyel hasarın tek haneli milyar Euro aralığında olduğunu bildirmişti.
Bugün şirketin yardım talebiyle ilgili açıklamada, “Önlemler, doğal gazın ikame tedarikinden kaynaklanan önemli kayıpları emmeye ve ticari faaliyetlerin devam etmesini sağlamaya yöneliktir.” İfadelerine yer verildi.
VNG’nin hissedarları ile hükümet arasında, şirketin istikrara kavuşması için görüşmelerin devam ettiği aktarıldı. Batılı ülkeler Rusya’ya Ukrayna’yı işgal etmesi sebebiyle bir dizi yaptırım uyguluyor.
Rusya ise misilleme olarak kendisine büyük oranda bağımlı olan Avrupa’ya gaz arzını kesiyor. Rusya, dost olmayan ve ruble ile ödeme yapmayı reddeden ülkelere bu silahını kullanmaktan çekinmiyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçtiğimiz günlerde Batılı ülkelerin yaptırımlarının dünya için tehlikeli olduğunu belirtmişti. Bu ülkelerin kendi taleplerini dayatma girişimi içerisinde olduğunu sözlerine eklemişti.
Bu tarz içeriklerin tümüne ulaşmak için Parafesör'ü ziyaret ediniz.
Tüm ekonomi haberlerine buradan ulaşabilirsiniz.