Almanya, pandemi döneminde uyguladığı yardım programını tekrar gündemine alıyor.
Alman hükümeti, ülkedeki yükselen maliyetlerden etkilenen şirketlere pandemi döneminde yaptığı yardımları genişletmeye gidiyor. Tırmanan enerji krizinin olumsuz etkileri altında kalan firmaları desteklemeye devam edecek.
Rus lider Vladimir Putin, Avrupa’nın ülkesine uyguladığı savaş yaptırımları nedeniyle Avrupa’ya verdiği gazı keserek misilleme yapmıştı.
Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya, Rusya'nın bu misillemesinden en çok etkilenen ülke oldu. İktidar koalisyonu tüketicileri destekleyecek önlemler üzerinde anlaşmaya vardıktan sonra, Almanya ekonomik sorun yaşayan işletmelere finansman sağlama yoluna gidecek.
Parlamentoda milletvekillerine yaptığı konuşmada Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, “Geniş bir kurtarma şemsiyesi açacağız. Bu şemsiyeyi küçük ve orta işletmelerin de altına girebileceği kadar geniş açacağız” söylemlerinde bulundu.
Bakan Habeck, yardım kriterlerinin, enerji maliyetleri ile üretim giderleri veya ciro arasındaki ilişkilendirilebileceğini belirtti. Yeşiller partisi üyesi olan ve başbakan yardımcılığı görevini de yürüten Habeck büyüyen enerji krizini ele alma yöntemi sebebiyle birçok cepheden ağır eleştirilere maruz kalıyordu.
Almanya’da tüketicilere getirilecek ek gaz vergisi sebebiyle oluşan tepkileri üstüne çeken bakan, bu hafta katıldığı bir programda fırıncıların ve diğer küçük işletmelerin enerjideki arz krizi nedeniyle faaliyetlerini bir süre askıya almak zorunda kalabileceklerini belirterek yine tepki oklarını üzerine çekti.
Bakan, pandemi döneminde yapılan ek yardımlar yeniden aktif hale getirilerek yükselen maliyetlerin altında kalan işletmelere destek vereceklerini de aktardı.
İddialara göre, bakan Çarşamba günü yapılan parlamento komite toplantısında hali hazırda bulunan bir fonu daha fazla şirkete açmayı değerlendireceklerinin mesajını verdi ve bugüne dek 5 milyar Euro’luk fonun sadece yüzde 20’sinin kullanıldığını aktardı. İddiaya göre Bakan Habeck fonun kaynaklarını artırmanın anayasal sorunlarla karşılaşabileceğini de ekledi.
Bakan Habeck, ülkenin kalan üç nükleer reaktöründen ikisini planlandığı gibi kapatmak yerine 2023 yılına kadar yedekte tutma planı konusunda da ağır eleştirileri aldı. Bu birimlerden birinin operatörü, tesisin yedek güç için uygun olmadığı konusunda uyarıda bulundu.
Bakan konuşmasında, bu kışın zor geçeceğini yapılan sübvansiyonların yetersiz kalacağını bu nedenle Avrupa’lı diğer ülkelerle birlik içerisinde hareket edilmesi gerektiğini ek olarak da yüksek gelir elde eden şirketlere ilave vergi uygulamasına gidilmesi konusuna değindi.
Habeck, “Elektrik piyasasını dizayn etmeye planlıyoruz. Eğer bu plan hızlı ve sağlam bir çözüm olmazsa beklenmedik kazanç vergisi alarak vatandaşlara destek olma seçeneğini de değerlendireceğiz” dedi.
Bu tarz içeriklerin tümüne ulaşmak için Parafesör'ü ziyaret ediniz.
Tüm ekonomi haberlerine buradan ulaşabilirsiniz.