Almanya'da uygulanan akaryakıt grubu vergi indirimin sona ermesiyle ülkede fiyatlar komşu ülkelerden daha pahalı hale geldi.
Almanya’nın uyguladığı akaryakıt grubu vergi indirimi uygulamasının sonlanmasıyla, motorin ve benzin grubunda fiyatlar komşu ülkelerden daha yüksek fiyatlara ulaştı.
Almanya Federal İstatistik Dairesi artan enerji fiyatları sebebiyle akaryakıtta bu sene Haziran-Ağustos döneminde uygulanmaya başlanan vergi indiriminin bitişinin akabinde uygulamaya dair raporu duyurdu.
Rapora göre, ülkede hükümetin akaryakıt için verdiği vergi indirimi desteğinin Eylül ayında sona ermesinin ardından Almanya’da araç sahipleri daha yüksek benzin ve motorin fiyatlarıyla karşı karşıya kaldı.
Almanya’da 5 Eylül tarihinde, motorinin ortalama fiyatı 2,16 euro, benzin 2,07 Euro’dan satışa sunuldu.
Uygulanan indirimin bitişi ile komşu ülkelere nazaran Almanya’da fiyatlar daha yüksek seviyelere ulaştı. Polonya'daki araç sahipleri, benzinin litresi için 1,38 Euro ve motorinin litresi için 1,61 Euro ödeyerek daha ucuza yakıt tedariki sağlayabildi. Fransa’da 5 Eylül’de benzinin litresi 1,62 Euro, motorinin litresi 1,79 Euro’dan satıldı. Avusturya’da ise benzinin litre satış fiyatı 1,74 Euro, motorinin ise 1,90 Euro.
Komşu ülkeler içerisinde sadece Danimarka (2,04 avro) ve Hollanda'da (2,01 avro ) benzin fiyatları, Almanya'daki fiyatlara yakın seviyede ilerledi.
Destatis, Almanya’da ki yakıt fiyatlarının, Rusya-Ukrayna savaşında önce daha yüksek olduğunu bildirdi. Ülkede 21 Şubat 2022 tarihinde bir litre benzin için 1,80 Euro ve motorin için 1,66 Euro ödeme yapılıyordu. Savaş sonrası özellikle dizel fiyatlarındaki yükselişin çok net olduğuna vurgu yapan Destatis, Rusya petrolünde arz sıkıntıları ve ambargo kaygılarıyla dizelin Mart 2022 tarihinde en pahalı yakıt haline geldiği ifade edildi.
Almanya'da Haziran-Ağustos periyodunda benzin ve motorine uygulanan vergilerin düşürülmesi, pompa fiyatlarının inmesine destek olmuştu. KDV etkileri dahil, benzinde 35,16 Euro/Cent, dizel de ise 16,71 Euro/Cent indirim uygulanmıştı.
Almanya’da benzin ve dizelde litre fiyatları global petrol fiyatlarına göre düzenleniyor ve günlük olarak oynaklıklar gösteriyor. Bir diğer yandan, ülkede petrol, elektrik ve gaz fiyatlarının yükselmesiyle pahalı enerji birçok hane için artan bir sorun olmayı sürdürüyor.
Almanya'da Temmuz ayında yüzde 7,5 olan yıllık enflasyon, enerji ve gıda fiyatlarındaki son artışla Ağustos ayında yüzde 7,9'a çıkarak, 1974 yılından bu yana görülen en yüksek seviyeye yükselmişti.
Enerji fiyatlarının yıllık bazda yüzde 35,6 artması dikkati çekici olurken, yıllık artış gıda fiyatlarında yüzde 16,6 ile ortalamanın çok üzerinde geldi.
Almanya’nın vatandaşları enflasyona karşı korumak için uyguladığı 9 Euro’luk toplu taşıma bilet uygulaması da Ağustos ayı sonunda sona erdi.
Daha önce Weimar Cumhuriyeti'nde (1918-1933 dönemi) görülen ve tüketicilerin satın alma gücünü çökerten "hiper" enflasyondan dolayı Alman kamuoyunda "enflasyon" her zaman çok hassas bir konu olarak ele alınıyor.
Diğer gündem haberlerine buradan erişebilirsiniz.
Bu tarz içeriklerin devamı için Parafesör'ü ziyaret edebilirsiniz.