EPDK tarafından akredite edilen firmaların yetkilendirilmesi dağıtım firmalarını sıkıntıya soktu.
Akaryakıt dağıtımında genel iş akışının kontrol ve idaresini sağlayan entegre sistem olan otomasyon sistemleri konusunda yalnızca EPDK tarafından akredite edilen firmaların yetkilendirilmesi kararı bazı istasyonları sıkıntıya soktu.
1 Ocak 2022’den itibaren uygulanmaya başlayan kararla yalnızca akredite firmaların faaliyet yürütmeye başlaması sebebiyle bu firmaların talebe yetişemediği duyuruldu.
5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu’nda 2021 yılının nisan ayında yapılan değişikliğe göre, dağıtıcı lisansı sahibinin yalnızca EPDK tarafından yetkilendirilen tüzel kişiler aracılığı ile denetim sistemini kurup uygulaması öngörüldü.
Yapılan habere göre akredite otomasyon firmalarının Türkiye’deki dağıtım firmalarının yüküne yetişemediği ve çeşitli gerekçelerle bu şirketleri geri çevirdiği bildirildi.
borsagundem.com'un haberine göre otomasyon firmalarının uzun zamandır çalıştığı belirtilirken EPDK’nın yaklaşık bir hafta-on gün içinde akreditasyon işlemlerini tamamladığını ve şu an piyasada yalnızca 5 firma olduğunu belirtti.
Akaryakıt istasyonlarının kapanmasıyla pek çok kişinin mağdur edileceğini vurgulayan kaynaklar şu ifadeleri kullandı:
“Bu firmalara gidildiğinde kimisi, ‘iş yükünden dolayı alamıyoruz’, kimisi, ‘hemen sözleşme imzalayıp işe başlayamıyoruz’ diyor. Dolayısıyla bir maddi imkansızlık söz konusu. Böyle bir durumda da istasyonların ve dağıtım şirketlerinin lisansının iptali veya askıya alınması gündeme gelecek. Bu durumda istasyonların kapanması, orada çalışanların mağdur olması gibi bir çok sorun gündeme gelebilir. Sürenin uzatılması gerekiyor.”