PMI verileri Türkiye’nin en büyük ihracat pazarlarında hem hizmet hem de imalat sektörlerinin daralma bölgesinden çıkamadığını gösteriyor.
S&P Global tarafından salı günü açıklanan ağustos ayı öncü Küresel Hizmet ve İmalat PMI verileri, özellikle Avrupa’da beklentilerin de üzerinde bir yavaşlamaya işaret ediyor.
IIF Başkanı Brooks, Twitter’dan PMI verileri sonrası Almanya ve İtalya ekonomilerine ilişkin PMI verileri ve gelecek dönem siparişlerinin stoklarla arasındaki farkını gösteren grafiklerle birlikte yaptığı açıklamada “Küresel resesyon geliyor. Almanya’da ve İtalya’da gelecek döneme ilişkin siparişlerden stokların çıkartılması yoluyla hesaplanan ölçüt şimdiden 2008 krizindeki kadar kötü. Ve bu veriler enerji fiyatlarındaki son yükselişleri henüz yansıtmıyor. Euro Bölgesi derin bir resesyona giriyor” ifadelerini kullandı.
Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomileri Almanya ve Fransa’da ve İngiltere’de imalat sektörü ağustos öncü PMI verilerine göre enerji fiyatlarındaki sıçramaya paralel daralmaya devam ediyor.
Dolar endeksi salı günü küresel resesyon endişeleri ve Fed’in Jackson Hole toplantısında agresif tutumunu koruyacağı beklentileriyle 2 Eylül 2002’den bu yana en yüksek düzey olan 109,294 seviyesine kadar güçlendi. Fed ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) para politikalarında ayrışmaya devam etmesi ve ECB’nin giderek daha da belirgin hale gelen resesyon riskleri karşısında sıkılaşmayı daha ağırdan alması euro/dolar paritesinde de yeni dipler getiriyor.
Jerome Powell’in cuma günü konuşmasında ‘ne pahasına olursa olsun’ enflasyonu düşürmek için faiz artırımlarına agresif şekilde devam edileceğinin sinyalini vereceği beklentileri güçlenmiş durumda. Enerji krizinin derinleştiği bir dönemde Powell’in mesajlarıyla dolar endeksinin daha da hızlanması ve euro/dolar paritesinde yeni diplerin görülmesi bekleniyor.
Diğer şirket haberlerine buradan erişebilirsiniz.
Bu tarz içeriklerin tümüne ulaşmak için Parafesör'ü ziyaret ediniz.
Tüm ekonomi haberlerine buradan ulaşabilirsiniz.