Rusya'nın gazı kesmesi nasıl karşılanır? AB'de belirsizlik sürüyor...
Avrupa Birliği Rusya'nın gazı kesme ihtimaline karşı önlem planları yapsa da bu duruma ne kadar hazırlıklı olduğu yönündeki belirsizlikler sürüyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in imzaladığı kararname sonucunda doğal gaz ödemeleri artık dolar veya euro yerine ruble ile yapılacak. İtalya Başbakanı Mario Draghi, Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Draghi, ödemeler euro ve dolar ile yapılsa bile Avrupa'ya gaz ihracatının azaltılmayacağını düşünüyor.
Putin ile görüşen Draghi, konuyla alakalı "Avrupalı şirketler, Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya'nın bankacılık sektörüne yönelik yaptırımlarını ihlal etmek zorunda kalmadan, daha önce ödedikleri şekilde ödeme yapabilecekler" ifadelerini kullandı.
Avrupa Birliği şu anda Rusya'nın gazı kesmesi durumuna hazır gözüküyor. AB Komisyonu, 2017 yılından beri yürürlükte olan Doğal Gaz Arz Güvenliğinin Sağlanmasına İlişkin Tüzüğe dikkat çekerek acil bir durumda devreye girilecek adımları ve planları hazırladı.
Bu tarz bir durumda acil durum ilan ederek hareket etmek için üye ülkelerde gaz tedarik eden firmalar ve sektör temsilcilerinin yer alacağı Gaz Koordinasyon Grubu oluşturulması öngörülüyor.
Ama tüm bunların yanında AB'ye Rus doğal gazının sevkiyatının tamamen durdurulması durumunda alternatif kaynaklardan tedarikin bir gecede sağlanamayacağı konusunda eminler.
Rus doğalgazından vazgeçilebilir mi?
AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans'ın ekibinden Diederik Samsom, Rusya'nın ithal ettiği doğalgazın üçte ikisinden vazgeçilebileceği görüşüne sahip.
AB Rusya'dan yılda 150 milyar metreküp doğal gaz alıyor. Samson, bunun 50 milyar metreküpünün, ABD ve Katar'dan alınan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ile karşılanabileceğini, 50 milyar metreküpünün de Cezayir ve Norveç'ten yapılacak ek ithalat ve biyogaz, enerji tasarrufu gibi yöntemlerle sağlanabileceğini aktardı.
Rusya'nın doğalgazından 2026 sonu 2027 başında tamamen bağımsız olunabileceğini vurgulayan Samson "Enerji bugün olduğundan çok daha pahalı hale gelecek. Geçen onlarca yıl çok ucuzdu. Bizim tüm ekonomik modelimizin değişmesi gerekiyor" diyor.
Düşünce kuruluşu Bruegel'den enerji uzmanı Zachmann, "Tedarik her an durabilir ve bu çok tehlikeli" ifadelerini kullandı. Bulgaristan doğal gaz şirketi Bulgargaz Başkanı Ivan Topchiiski, Yunanistan'dan da sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) temin etmeyi planladığını aktardı.