AB Konseyi, cirosu 750 milyon eurodan fazla olan çok uluslu şirketlerin karları en az yüzde 15 oranında vergilendireceğini açıkladı.
Avrupa Birliği üyesi ülkeler, çok uluslu şirketlere yüzde 15 oranında küresel asgari kurumlar vergisi uygulanması hususunda anlaşmaya vardı. AB Konseyi üye ülke temsilcilerinin uluslararası vergilendirmesiyle ilgili olarak uzlaştıklarını açıkladı.
Yapılan açıklamada; "AB üyesi ülkeler, Ekonomik İş birliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) uluslararası vergilendirme reformunun 2. sütunu olarak bilinen asgari vergilendirme bileşenini Avrupa Birliği seviyesinde uygulamakta uzlaştı." cümlelerine yer verildi
Açıklama kapsamında anlaşmayla ilgili olarak üye ülkeler arasında oybirliği sağlandığı bilgisi verildi. Ayrıca resmi onay sürecinin yazılı olarak yapılacağı aktarıldı. Bununla birlikte açıklamada, yönetmeliğin etkin şekilde uygulamamasının düşük kurumlar vergisi yarışına engel olacağına işaret edildi.
Sağlanan anlaşmayla, yıllık toplam cirosu en az 750 milyon euro olan çok uluslu ya da yerel şirketlerin karlarının en az yüzde 15 oranında vergilendirileceği açıklandı. Bununla birlikte yeni kuralların çok uluslu şirketlerin küresel asgari kurumlar vergisi oranını ödemesini sağlayacağı belirtildi.
Gerçekleşen açıklamada, vergi direktifinin 2023’ün sonuna kadar üye ülkelerin ulusal yasalarına aktarılması gerektiği açıklandı.
OECD'nin 2012'den beri üstünde çalıştığı küresel kurumlar vergisi düzenlemesinde Ekim 2021 tarihinde bir anlaşma yapılmıştı. Anlaşma, Google, Amazon, Microsoft ve Facebook gibi internet şirketleriyle birlikte küresel şirketlerin en az yüzde 15 vergi oranına tabi tutulmasını ileri sürüyor.
Bahsi geçen anlaşmanın, çok uluslu şirketlerin cazip vergi oranları sağlayan ülkelerde genel merkezleri kurarak vergiden kaçınmalarını güçleştirmesi düşünülüyor.
Avrupa Birliği’nin vergi anlaşmasına onay vermesi için oybirliği koşulu bulunuyordu. Son zamanlarda Macaristan küresel vergi anlaşmasını ve Ukrayna'ya 2023’de 18 milyar euro mali yardım yapılmasını desteklemiyordu.
AB üye ülkeler arasında yapılan görüşmelerin ardından, Macaristan'ın pandemi salgınının ekonomik sonuçlarıyla mücadele için kurulan AB kurtarma fonlarından 5,8 milyar euro hibe alması için hazırladığı planın onaylanması ve AB bütçesini hukukun üstünlüğü şartına bağlayan mekanizma çerçevesinde Macaristan'a yapılacak fonların 6,3 milyar euroluk bölümünün gerekli adımlar atılıncaya kadar dondurulması karalarından sonra Macaristan vetosunu kaldırdı.
Avrupa Birliği, fonların hepsini serbest bırakmak için Macaristan'dan yargı bağımsızlığı ve harcamaların denetimi hakkında gelişmeler bekliyor. Bununla birlikte yolsuzlukla mücadele ve raporlama gibi çeşitli alanlarda ilerleme kaydedilmesi isteniyor.