6 ayda bir değişen Avrupa Birliği dönem başkanlığı 1 Ocak itibariyle İsveç'e geçiyor.
Avrupa Birliği Konseyi Başkanlığı olarak da isimlendirilen AB Dönem Başkanlığı Çekya'dan İsveç'e geçiyor.
6 ay süren dönem başkanlığı dolayısıyla 1 Temmuz 2023'e kadar görev yapacak olan İsveç bu dönem için öncelikli başlıklarını paylaştı. İsveç dönem başkanlığı tarafından hazırlanan rapora göre "güvenlik, rekabetçilik, çevre ve enerji dönüşümü, demokratik değerler ve hukukun üstünlüğü" başlıkları öne çıkıyor.
Güvenlik başlığı altında İsveç öncelikle devam eden Rusya Ukrayna savaşında Ukrayna'ya askeri ve ekonomik desteğin sürdürülmesi çalışmalarında yer alacak. Ukrayna'nın AB üyelik sürecinin de hızlı gelişme göstermesi için daha fazla adım atılması gerektiğini düşünüyor. Aynı zamanda İsveç bu başlık altında sınır ötesi organize suçlarla da mücadeleyi öne çıkaracak.
İsveç dönem başkanlığında öncelik Rusya olacakken birlik açısından AB'nin kendi çevresindeki ülkelerle daha yakın temasa geçmek istiyor. Balkanlardaki güvenlik durumlarını da önemseyen İsveç, Doğu Akdeniz'de istikrar ve güvenliğin sağlanmasının AB'nin çıkarlarına olacağını vurguluyor. Aynı zamanda İsveç'e göre Türkiye ile kurulacak işbirliği ve ilişkilerin de AB'nin stratejik çıkarlarına oldukça yararı var...
Ekonomik büyümede rekabet işin içerine girerken uzun vadeli kararlarda oldukça önemli olan bu faktörlerin farkında olan İsveç hükümeti, ABD ile transatlantik bağların güçlü kalması gerektiğini savunuyor. AB'nin rekabetçi tarafının korunması ve ortak bir tutumun ortaya konması İsveç'in önem verdiği başlıklar arasında yer alıyor.
Kısa vadede enerji fiyatlarını düşürmeyi, uzun vadede enerji piyasası reformlarını hedefleyen İsveç hükümeti, Ukrayna savaşı sonrası yenilenebilir enerjiye hız kazandırmaya çalışan AB'nin çabalarını önemsiyor. Başkanlık süreci boyunca bu çabaları geliştirmeyi amaçlayan İsveç, buna yönelik yatırımları kolaylaştıracak politikalar hedefliyor.
6 aylık süreçte demokratik değerleri temel alan İsveç, temel haklar ve hukukun üstünlüğü ilkeleriyle süreci devam ettirecek.
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Finlandiya veya İsveç’e karşı herhangi bir saldırı veya saldırgan tutum olursa NATO'nun tepki vereceğini açıkladı.