Altı Şapkalı Düşünme Tekniği, yaratıcı düşünme konusunda oldukça yaygın olan ve en çok kullanılan tekniktir.
Yaratıcı fikirler ortaya koyma konusunda büyük bir etkisi vardır. Bu teknik sayesinde daha etkili bir öğrenim sağlarken, farklı fikirlere de açık olacaksınız.
Bu teknik her yaş grubundan insanın üzerinde kullanılabilir. Peki bu teknik nasıl uygulanır, gelin anlatalım.
Edward de Bono, altı şapkalı düşünme tekniğinin yaratısı ünlü bir düşünürdür.
Bu teknik daha çok çocuklarda kullanılır çünkü hayal gücü gelişimi için oldukça yararlıdır. Ancak yetişkinler için de çok yararlıdır çünkü bu teknik sayesinde kişinin ufku açılır ve daha yaratıcı fikirlere sahip olabilir.
Altı şapkalı düşünme tekniğinin temelinde altı farklı bakış açısı yatmaktadır. Bu altı bakış açışını altı farklı renkli şapka sembolize eder. Bunlar; siyah, beyaz, sarı, kırmızı, mavi ve yeşil renkli şapkalardır.
Teknik şapkaların takılıp renginin gerektirdiği şekilde düşünülmesiyle ilerler. Yani 6 farklı şapka sizin farklı fikirlerinize eşlik eder. Hayatımızda da renklerin psikolojisi vardır ve farklı anlamlara gelir. Peki nedir bu şapkalar?
Beyaz Şapka
Beyaz rengi tarafsızlığın rengidir. Yani objektif ve tarafsız bir bakış açısını temsil etmektedir. Herhangi bir kişisel görüş ya da yorum olmaksızın elinde bulunan bilgilere göre somut düşünceleri ortaya koyar. Bilgilerin doğruluğundan emin olmak oldukça önemlidir. Beyaz şapkayı başımıza geçirdiğimizde odaklandığımız tek şey, elimizde olan ve olmayan bilgiler olmalıdır.
Kırmızı bize tutkuları ve duyguları anımsatan renktir.
Kırmızı şapka, düşüncelerinizi duygusal açıdan değerlendireceğiniz şapkadır. Temelinde yatan şey, duyguları açığa çıkartmaktır. Bu şekilde sezgilerimizi görünür kılabiliriz. Bu şapkayı taktığımızda kendi kendimize konuyla ilgili ne hissettiğimizi sorabiliriz.
Karamsarlığı ve olumsuzluğu simgeler. Düşüncelerin olumsuz taraflarını temsil eder. Eleştirel bir gözle konunun sebep olacağı olusuzlukları gösterir. Bir eylemi neden yapılamayacağını görmemizi sağlar bu sayede tedbirli olup, yanlış yapma ihtimalini azaltır.
Sarı rengi aydınlığı, ışığı, güneşi anımsatır. Siyah şapkanın aksine sarı şapkayı başımıza geçirdiğimizde düşüncelerin yapıcı ve olumllu taraflarını ortaya çıkarır. Bu konunun yararları, beraberinde getireceği fırsatları, yararları görmemize yardımcı olur. Belki ilk duyduğunuzda çok da hoşuna gitmeyen bir düşüncenin iyi taraflarını görmenizi sağlar. Yani sarı şapka iyimserliğin ve umudun şapkasıdır. Ama duygular mantığın önüne geçerse şapka sarıdan kırmızıya dönmeye başlayabilir.
Bu renk yaşamı, doğayı ve bereketi anımsatır. Yeşil şapkayla problemlere yaratıcı çözümler üretmeye çalışılır. Yaratıcı ve üretken fikirler ortaya konur. Sınırların ötesini görmek ve akla hayale yer eden bütün fikirleri dile getirmek önemlidir. Bu sayede orijinal fikirlere ulaşmış olursunuz.
Mavi dengenin rengidir. Mavi şapka ile düşünme sürecinin dengelenmesi yapılır ve konunun sonuçları açıkça ortaya konur. Kısaca genel bir durum değerlendirilmesi yapılır.Bütün fikirlerin değerlendirmesi yapılarak hareket edilir. Bu sayede elde edilen cevaplar da tutarlı ve dengeli olur.
Yukarda da belirttiğimiz gibi her şapka ve renge göre konular oluşur. Bir konuyu öğrenme aşamasında, renklerin sırasına göre konular düzenlenir. Siz de etkili öğrenme için bu tekniği kullanabilirsiniz.
● En büyük katkısı etkili öğrenmeye yardımcı olmaktır.
● Sistematik düşünme sürecini ortaya koyar.
● Bir takım ya da grup içinde düşünce birliğinin oluşmasını sağlar.
● Yaratıcı düşünmeyi oldukça arttırır, yatay ve dikey düşünmeyi sağlar.
● Düşünme sürecinizi daha sade hale getirir, karar almayı kolaylaştırır.
● Zaman kaybını azaltır.
● Tartışmalardan uzak olmayı sağlar.
● Farklı fikirlere daha açık hale gelmeyi sağlar.
● Hayal gücünüz genişler ve fikirlerinizi arttırır.
● İletişimi kuvvetlendirir ve doğru düşünmenin, doğru karar almanın yolunu gösterir.
Benzer içerikler için buraya tıklayınız.
Bu gibi haberlerinin devamı için parafesor.net sitemizi ziyaret edebilirsiniz