PwC ve Tedarik Zinciri Yönetimi Derneği (TEDAR) iş birliğiyle yapılan araştırmaya göre, pandeminin ikinci yılında tedarik konusunda en çok, teslimat sürelerinde zorluk yaşandı.
PwC ve Tedarik Zinciri Yönetimi Derneği, 2022 Yeni Nesil Satınalma Araştırması’nı Kriz Döneminde Tedarik Yönetimi temasıyla bir araştırma gerçekleştirdi. Yedi farklı sektörden katılımcıların da bulunduğu araştırmaya göre; geçen sene tedarik yönetimi, işletmeleri en fazla teslimat süreleri konusunda zorladı.
Satınalma sürecinin hangi aşamalarda geliştiğine ışık tutmayı hedefleyen araştırma; ‘endüstriyel üretim’, ‘enerji, altyapı ve doğal kaynaklar’, ‘taşımacılık ve lojistik’, ‘perakende ve tüketici ürünleri’, ‘otomotiv’, ‘sağlık’, ‘teknoloji, medya ve telekomünikasyon’ sektörlerinden katılımcılarla beraber yapıldı.
Katılımcıların yaklaşık oalrak yüzde 70’i tedarik yönetiminin işletmeleri en çok teslimat sürelerinde zorladığını vurgulaerken, onu yüzde 68 ile değişken piyasa koşulları izliyor. Dış ticaret yönetimi ise toplamda yüzde 16’lık oranla kriz döneminde işletmeleri en az zorlayan oluyor.
Katılımcıların % 74’ü tedarik yönetiminin kriz dönemine alternatif ürün/hizmet temini konusunda hazır olması gerektiğini bildirdi. Pandemi nedeniyle küresel ölçekte tedarik yönetiminde yaşanan problerlere bakıldığında, alternatif ürün ve aynı zamanda hizmet temininin son derece önemli olduğu izlendi. Tedarik yönetiminin krizlere hazırlanması gereken konular içinde; değişen arz ve talep dengelerine göre stok yönetimi yaklaşık yüzde 70 ile ikinci, kaynak bulma ve yine tedarik stratejileri yüzde 58 ile üçüncü sırada yer aldı.
PwC Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Şirket Ortağı ve beraberinde Tedarik Zinciri Hizmetleri Lideri Dr. İsmail Karakış, araştırmanın sonuçlarına yönelik, "Pandemi sürecinde tedarik zincirinde yaşanan krizlerin işletmeler üzerinde büyük etkileri oldu. Şirketlerin alternatifli tedarik zincirleri kurgularken, bu tedarik yapılarının esnek ve dirençli olmasının kritik önemde olduğunu gördük" değerlendirmesinde bulundu.