17 Ağustos 1999 depreminde İstanbul ve Kocaeli'nin pek çok ilçesi yerle yeksan olurken, Kocaeli'nin Dilovası ilçesine bağlı Tavşancıl'da tek bir çivi dahi oynamadı. Peki bu nasıl oldu?
7,4 büyüklüğünde gerçekleşen 17 ağustos 1999 depreminde resmî raporlara göre 18.373 kişi hayatını kaybederken 48.901 kişi yaralandı. Özellikle Kocaeli ve İstanbul'un ilçelerinde etkili olan depremde sadece Kocaeli'nin Dilovası ilçesine bağlı Tavşancıl'da hiçbir kayıp meydana gelmedi.
Tavşancıl hem depremin merkezi Gölcük'e oldukça yakın ve Körfez bölgesinde yer aldığından için en yıkıcı etkiyi alması beklenen yerler arasında bulunuyordu. Tavşancıl'ın depremden hiç hasar almadan çıkmasının en büyük sebebi bilim insanlarının önerilerine göre hareket edilmesiydi.
1989'da Tavşancıl'ın belediye başkanı seçilen Salih Gün, bilime inanan ve yaşadığı yerin 'Kuzey Anadolu Fay Hattı' üzerinde olduğunun bilincinde olan bir siyasetçiydi. Başkanlık görevine başladıktan sonra bir imar planı hazırlayabilmek için Kocaeli Üniversitesi'ndeki bilim insanlarına danışan Gün, hazırlanan imar planı sonrası ilk başta yüksek kat sınırlaması olmak üzere pek çok zorunlu uygulamalar getirdi.
En fazla 3 katlı bina izni vermesiyle çevresinden tepki alan Gün, Tavşancıl'ı olası bir depremden korumak için tepkileri dinlemedi ve her şeyi bilimin ışığında yürüttü. Salih Gün'ün o dönem yaşadıklarını ise kızı Nida Gün Dönmez şu şekilde anlatıyor: “İnsan kaybetmektense, oy kaybetmeyi tercih ediyordu”
Kendi evine ek kat çıkmak isteyen babasına bile izin vermeyen Gün, belde halkının çatı katı bile yapmasına izin vermiyor ve her şeyi yönetmeliğe uygun şekilde yürütüyordu. Salih Gün imar projesi kapsamında Tavşancıl'ı depreme hazırlarken 17 Ağustos 1999'da büyük Gölcük depremi yaşandı.
Deprem merkezine sadece 50 km uzaklıktaki Tavşancıl'da bir tek çivi bile oynamazken, yetkililer de bu duruma inanamayarak Tavşancıl'ın Kütahya'da bulunan başka bir ilçe olan Tavşanlı ile karıştırıldığını dahi düşündü. Tavşancıl halkı Salih Gün'ün katı imar projesine ilk başlarda karşı çıkmış olsa da Gölcük depreminden tek bir hasar alınmaması sonrasında başkanın ne kadar doğru bir iş yaptığının farkına varmış oldu.
Dürüst ve ahlaklı bir yöneticinin bilimin ışığında hareket etmesi sonrası ayakta kalan Tavşancıl'da 2002 yılında Salih Gün'ün belediye başkanlığından ayrılması sonrası imar planlarında gevşeme yapıldı.
Bant daraltma nedir, nasıl uygulanır? Detaylar haberimizde.